Okos ötletekkel bombázta a dunaszerdahelyi városvezetést egy civil kutyatartó

Ötleteinek egyelőre nincs foganatja, ígéretet és javaslatot ugyanakkor kapott.

Okos ötletekkel bombázta a dunaszerdahelyi városvezetést egy civil kutyatartó
Fotó: Cséfalvay Á. András (archívum)

A városi önkormányzat legutóbbi ülésén szólalt fel Mészáros Andrea, aki a dunaszerdahelyi kutyatartók problémáira, illetve némely helyi rendelet üresjárataira hívta fel a figyelmet. Ő ugyanaz a hölgy, aki közel három hónappal ezelőtt nyilvános fórumot szervezett Kutyaélet Dunaszerdahelyen címmel, melyen a lakosokon kívül Hervay György is megjelent a városháza műszaki osztályáról, illetve Csicsay Csaba a város rendőrségtől.

Már ott is felvázolta, hogy Dunaszerdahely városában 2016-ban 1933 kutyát tartottak számon, ebből 829 lakótelepen élt és közülük 48 volt nagytestű. A kirótt 17 438 euró kutyaadóból 2 350 euró nem érkezett be, azaz 86,5 %-os volt a befizetés. A tavalyi évben 1695 kutyát tartottak nyilván a városban, és 15 583 euró kutyaadót róttak ki, amit a lakosok 95,5 %-a be is fizetett. Idén május végéig 84 új kutyát jelentettek be a városi hivatalban.

„Ilyen mértékű adókötelezettségi teljesítés alapján úgy gondolom, Dunaszerdahely kutyatulajdonosai megérdemelnék, hogy ezt valamilyen formában honorálja a város” – fogalmazott az önkormányzat ülésén.

Segítőivel együtt összeállított egy három konkrét javaslatot tartalmazó ívet, és ezen ötletek egyike volt a kutyapiszokzacskók kiosztása azoknak, akik a határidőn belül befizették az ebadót.

Pozsony Récse városrészét hozta fel jó példaként, ahol elmondása szerint így cselekszenek, és kutyatartónként 1,44 eurójába kerül az önkormányzatnak 4 tekercs zacskó, amit aztán az illető a kutyapiszok begyűjtésére használhat. Javaslata szerint a zacskókat a városházán lehetne személyesen átvenni, aminek előnye, hogy aki nem igényel ilyen zacskót, mert például családi háza udvarán van a kutyája, a ráeső zacskókat a következő évben kioszthatnák másoknak.

Szeptember 1-jétől kötelező a kutyák chipeztetése, a városi hivatal pedig azt egy kiválasztott állatorvosnál ingyenessé tette azok számára, akik befizették az ebadót. Mészáros Andrea ugyanakkor a kedvezmény igénybe vételében lát némi gyakorlati problémát, és ezt egy példán is felvázolta. Az ebadót ugye egy adott év tavaszán kell befizetni, erről májusban kap a tulaj határozatot. Hogyan vehetné viszont igénybe a kedvezményt olyasvalaki, aki újonnan vett/fogadott be egy ebet, és előző évben még értelemszerűen nem fizetett  érte ebadót?

„Őrizzem meg a pénztárblokkot jövő év tavaszáig, és visszakapom az összeget? Vagy ne chipezzem be, míg be nem fizetem utána első alkalommal a kutyaadót? De akkor mi történik vele, ha elkóborol, vagy épp csak megállítanak vele, és nincs benne chip? Még meg is büntethetnek...”

– magyarázta, egyúttal azt javasolta, hogy tisztázzák, hogyan is veheti igénybe a kutyatulajdonos valóban ezt a kedvezményt.

Mészáros Andrea

Harmadik javaslata pedig az volt, hogy hozzanak létre kutyafuttatót Dunaszerdahelyen. „Szükség van rá, helyszínnek pedig javasolnám a bősi úti felüljáró melletti füves területet, ami most egyébként is kutyasétáltató területként van megjelölve” – húzta alá, példaként pedig ennél a pontnál felhozta Komáromot, ahol már a második ilyen kutyafuttató létesítését hagyta jóvá az önkormányzat, és terveznek egy harmadikat is. Egyenként 7-8 ezer euróba kerülnek.

Hájos Zoltán polgármester is egyetértett a hölgy érveivel és ötleteivel, egyúttal javasolta neki, hogy alkalomadtán vegyen részt a testület környezetvédelmi szakbizottságának ülésén, mint külsős szakember. „Az asztal mellől minden jószándéka ellenére követhet el a rendelet készítője olyan hibákat, amelyeket csak a gyakorlat hoz felszínre” – vélekedett.

Mészáros Andrea érdeklődésünkre elmondta, hogy a testületi ülésen ugyan valóban megszólították, ám azóta nem történt különösebb előrelépés.

Az önkormányzat legközelebb két hét múlva, október 16-án ülésezik.

(parameter)