Okosnyakörvet fejlesztett kutyáknak egy dél-koreai vállalkozás

2021. január 14. - 10:53 | Tech

Olyan okosnyakörvet fejlesztett ki egy dél-koreai startup cég, amely képes felismerni a kutya öt érzelmi állapotát az állat ugatása alapján hangfelismerő technológia segítségével.

Okosnyakörvet fejlesztett kutyáknak egy dél-koreai vállalkozás
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A Petpuls nyakörv egy okostelefonos alkalmazáson keresztül tájékoztatja a kutya gazdáját arról, hogy az állat boldog, nyugodt, izgatott, mérges vagy szomorú. A nyakörv követi a kutya fizikai aktivitását és figyeli pihenését is.

"Ez a nyakörv hangot ad a kutyának, amelyet az ember képes megérteni"

- magyarázta a találmányt Andrew Gil, a Petpuls Lab globális marketingigazgatója.

Fotó: Reuters

A vállalkozás 2017-ben kezdte el a különböző kutyaugatások gyűjtését, hogy elemezze belőlük a kutyák érzelmi állapotát. Három évvel később elkészítették az 50 kutyafajta tízezer ugatásmintájából álló adatbázison alapuló saját algoritmusukat.

A nyakörv 90 százalékos pontossággal ismeri fel a kutya érzelmi állapotát - állítja az eszközt tesztelő Szöuli Nemzeti Egyetem. Az eszköz a vállalkozás szerint a maga nemében az első, amely a mesterséges intelligencia hangfelismerő technológiáján alapul.

A Petpuls Lab októberben kezdte a nyakörv online árusítását 99 dolláros (29 ezer forintos) áron.

A globális kutyapopuláció tavaly 18 százalékkal nőtt és elérte a 489 millió példányt.

"Egyre többen fogadnak örökbe kutyát, de sajnos előfordul, hogy megválnak tőlük, mert nem értik meg az állatot. A Petpulsnak fontos szerepe lehet a pandémia alatt, mert segíthet abban, hogy a tulajdonosok megértsék a kutyák érzését és növelje a kötődésüket"

- hangsúlyozta Gil.

(MTI)

Címkék: kutyák