Oktatási jellegű projekt indul közép-szlovákiai roma gyerekek számára 140 ezer euróból

2021. szeptember 7. - 14:59 | Régió

Tíz gömöri és nógrádi oktató és mentor kezdte meg ezekben a napokban annak a projektnek a megvalósítását, amely a rimaszombati és poltári járásbeli marginalizált roma közösségek alapiskolás tanulóinak az oktatására irányul. A projekt a kulturális és nevelési jellegű, rimakokavai Láčho drom polgári társuláshoz kötődik, amely több mint 140 000 euró támogatást szerzett ennek megvalósítására.

„A projektet Hnúšťán, Klenovecen, Rimakokaván és Poltáron valósítjuk meg” – mondta Vladimír Sendrei, a társulás elnöke. „Az oktatóink és mentoraink minden városban vagy faluban hat roma tanulóval foglalkoznak az iskolában, akiknek a szüleikkel is kapcsolatban vannak” – tette hozzá.

A projekt célja, hogy javuljon a marginalizált közösségek műveltségi szintje, elsősorban a romáké, és hogy olyan támogatást nyújtsanak a tanulóknak, amelynek köszönhetően sikeresen befejezhetik az alapiskolát, és átléphetnek a középiskolába.

A projekt az Európai Szociális Alapnak és az Európai Régiófejlesztési Alapnak köszönhetően az Emberi Erőforrások fejlesztési program keretén belül valósul meg, és 2023 júniusáig tart.

(TASR)