Októberre halasztották Kotleba bírósági tárgyalását az 1488 eurós csekkek ügyében

2020. szeptember 22. - 07:28 | Belföld

Ružena Sabová, a Speciális Büntetőbíróság egyesbírója októberre napolta el Marián Kotleba, a ĽSNS elnökének tárgyalását az 1488 eurós, ellentmondásos csekkek osztogatása ügyében. A következő tárgyaláson meghallgatják Peter Kupka, Kotleba harmadik védője, valamit a vádlott záróbeszédét.

Októberre halasztották Kotleba bírósági tárgyalását az 1488 eurós csekkek ügyében
Fotó: TASR

Az ügyet hétfőn csaknem kilenc órán át tárgyalta a Speciális Büntetőbíróság. Először a bizonyítékokat tartalmazó ügyirattal ismerkedett meg a bíróság, majd lezárult a bizonyítás és elhangzottak a záróbeszédek.

„A Különleges Ügyészi Hivatal ügyészének teljes záróbeszéde az alapvető emberi jogok és a szabadságjog elnyomását célzó csoportok iránti szimpátiáról és nem a támogatásukkal elkövetett bűncselekményről szólt" – mondta záróbeszédében Ondrej Mularčík, Kotleba második jogi képviselője.

Szerinte az ügyész a tárgyalás során nem reagált a jogi kvalifikáció módosulására. Mularčík szerint ezt csak záróbeszédében tette meg. Azon a besztercebányai rendezvényen, ahol 2017-ben átadták a csekkeket, egyszer sem hangzott el a roma szó, sem ennek a szónak a pejoratív formája. „Bizonyítást nyert, hogy Kotleba feltette azt a feliratot a csekkre? Érdekes, hogy azt a csekket soha nem mutatták be a bíróságon" - mondta az ügyvéd.

Azt mondta, tudomása szerint az 1488-as szám csak egy szám, ami nem jelent semmit. Mularčík záróbeszédében elmondta, léteznek a rendőrök számára készült kézikönyvek, amelyekben számok és szimbólumok, neonáci jelképek is vannak, de az 1488-as szám nem szerepel bennük. „Ha használják is, akkor törtjellel, de nem az 1488-as formában" - mondta Mularčík, és ügyfele felmentését kérte.

Tomáš Honz, a Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze indítványozta, hogy a bíróság nyilvánítsa bűnösnek Marian Kotlebát az alapvető jogok és szabadságjogok elnyomását célzó csoportok támogatásának ügyében. Az ügyész a büntetési tétel alsó határának kiszabását kérte Kotlebára letöltendő szabadságvesztés formájában, minimális őrzési fokozatú fegyintézetben. A törvény értelmében a kiszabható büntetés négytől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

„Egyetértek a Speciális Büntetőbíróság egyesbírójával, aki a főtárgyalás elején tájékoztatta a vádlottat arról, hogy ez a cselekmény szigorúbb jogi minősítés, a Btk. 421-es paragrafusa alapján is elbírálható, vagyis a mozgalom támogatása és népszerűsítéseként értékelhető. A főtárgyaláson elhangzott záróbeszédemben is így fogalmaztam" - magyarázta Honz. „Javasoltam, hogy a vádlottat ennek a paragrafusnak az alapján nyilvánítsák bűnösnek. Négytől nyolc évig terjed a büntetési tétel, ki lehet számolni, hány év a legenyhébb büntetés" - tette hozzá Honz.


TASR

Címkék: csekkek, Marian Kotleba