Októbertől több népszerű dohányterméket is betilthatnak Szlovákiában

2023. április 27. - 14:37 | Belföld

A Sme rodina képviselőinek javaslata szerint idén október 23-tól betiltanák Szlovákiában az aromás hevített dohánytermékeket – írja a Startitup.

Októbertől több népszerű dohányterméket is betilthatnak Szlovákiában
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A Sme rodina képviselői a dohánytermékek és kapcsolódó termékek gyártásáról, címkézéséről és értékesítéséről szóló törvény módosítását javasolták, amely megtiltaná az ízesített dohánytermékek értékesítését.

„Javasoljuk a törvény kiegészítését a hevített dohánytermékek definíciójával. Ez egy olyan új dohánytermék, amelyből hevítés hatására nikotin és egyéb vegyi anyag szabadul fel, amit ezt követően a használó belélegez. Ezek füstmentes vagy dohányzásra szánt termékek” – írták a javaslat beterjesztői.

A hevített dohánytermékeket illetően a tilalom a jellegzetes aromájú vagy bármely összetevőjében (például szűrőkben, papírokban, csomagolásokban, kapszulákban vagy bármely olyan műszaki elemben, amely lehetővé teszi a szag megváltoztatását) aromát tartalmazó dohánytermékek forgalomba hozatalára vonatkozik. A javaslat szerint a szabályozás október 23-án léphet életbe.

Egy érdekes statisztikai adalék: Nyitra városának megbízásából a Planet Youth elvégzett egy felmérést, amely szerint a nyitrai iskolákban a 13 és 15 év közötti diákok 47 százalékának van tapasztalata alkohollal. Júlia Prablesková, a projekt koordinátora szerint a felmérésből az is kiderült, hogy a diákok 30 százaléka már használt e-cigarettát, további 22 százalékuk pedig hagyományos cigarettát. A rágódohányt a gyerekek 13 százaléka próbálta, 11 százalékuk leitta magát, 3 százalékuknak pedig a marihuánával van tapasztalata.


(Startitup)