Októbertől véget ér a rövidített munkaidő a kassai U. S. Steelben

2020. szeptember 29. - 07:35 | Régió

Októbertől véget és a korábban bevezetett rövidített munkaidő a kassai (Košice) U. S. Steel acélműben. Sőt, egyes részlegeken októbertől heti 35,5 óráról 37,5 órára hosszabbodik meg a munkaidő – tájékoztatta hétfőn a TASR hírügynökséget Ján Bača, az acélmű szóvivője és Juraj Varga, az OZ KOVO szakszervezet elnöke.

A kollektív szerződés lehetővé teszi, hogy reagálhassunk a piaci viszonyok változásaira. Növekszik az igény bizonyos termékek iránt, és ehhez igazítjuk a munkaidőt is, hogy ezeket az igényeket ki tudjuk elégíteni" - mondta Bača.

Varga elmondta, az októberi munkaidő-hosszabbítás által érintett munkavállalók 11,2%-os bérkiegészítést kapnak. „Ezeket az alkalmazottakat érintette elsőként a válság, és február 1-jétől rövidített munkarendben dolgoztak. Most a munkáltató kihasználta a lehetőséget, amiben megállapodtunk. Ez azt jelenti, hogy vannak megrendelések, több ember bevonásával többet lehet termelni"- mondta az szakszervezet elnöke.

A U. S. Steelben tavaly május óta öt hónapig, majd 2020 első kilenc hónapjában folyt csökkentett munkaidőben a termelés. Ez év április közepe óta 80 százalékos, az azt megelőző hónapokban pedig 60 százalékos bérkompenzáció járt a le nem dolgozott napok után az otthon maradó munkavállalóknak.

„A munkáltató októberre nem ajánlotta fel a csökkentett munkaidőt. Elindul a megszokott munkarend, de a járvány miatt az otthoni munkavégzés is lehetséges azok számára, akiknek a munkája otthonról is végezhető" - mondta Varga.


(TASR)

Címkék: US Steel, kassa