Olaf Scholz német szociáldemokrata kancellárjelölt: A választás nyerteseinek kell kormányt alakítaniuk

2021. szeptember 27. - 12:33 | Külföld

Azoknak a pártoknak kell megalakítaniuk Németország következő kormányát, amelyek megerősödve kerültek ki a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásból - jelentette ki a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje hétfőn Berlinben.

Olaf Scholz német szociáldemokrata kancellárjelölt: A választás nyerteseinek kell kormányt alakítaniuk
Olaf Scholz (Fotó: TASRAP)

Olaf Scholz az SPD vezető testületeinek tanácskozása után tartott tájékoztatóján kiemelte: a vasárnapi Bundestag-választás nyertesei a szociáldemokraták, a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), ezért ennek a három pártnak kell kormányt alakítani, méghozzá a választás győztese, az SPD vezetésével.

Az FDP azon javaslatával kapcsolatban, miszerint először a liberálisoknak és a Zöldeknek kellene tárgyalniuk a közös kormányzás lehetőségeiről, újságírói kérdésre azt mondta: "teljesen oké, ha egymással is beszélnek, akikkel együtt akarunk dolgozni".

Hangsúlyozta, hogy az együttműködést a bizalomra kell felépíteni, és azzal a szándékkal kell nekivágni a kormányzásnak, hogy a következő választás után is együtt maradjon a koalíció - utalva arra, hogy amikor az FDP legutóbb kormányon volt és a jobbközép CDU/CSU partnereként tevékenykedett, végül kiesett a Bundestagból.

(MTI)