Olaf Scholz: Németország szolidaritást vállal uniós partnereivel, szükség esetén segít a földgázellátás biztosításában

2022. augusztus 11. - 15:04 | Külföld

Helyesen döntött az Európai Unió és a legfejlettebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoport azzal, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben nem sújtotta szankciókkal az orosz gázimportot - többek között ezt is mondta Olaf Scholz német kancellár csütörtökön Berlinben.

Olaf Scholz: Németország szolidaritást vállal uniós partnereivel, szükség esetén segít a földgázellátás biztosításában
Olaf Scholz (TASR/AP)

A német kormányfő nyári nemzetközi sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy számos kelet-európai uniós tag "nagyon-nagyon erősen" függ az orosz földgázszállításoktól, és Németország is részben - a norvég és holland import mellett - az orosz forrásra építi az ellátást.

Németország szolidaritást vállal uniós partnereivel, szükség esetén segít a földgázellátás biztosításában - mondta.

Hangsúlyozta, hogy az Ukrajna elleni orosz háborúval összefüggő kihívások megválaszolásában az EU eddig jobban teljesített, mint sokan várták, a közösség "nagyon egységesen és szolidárisan" reagált az orosz agresszióra. Németországnak a közösség legnépesebb országaként és legnagyobb gazdaságaként "különleges feladata van", így kormánya nem teheti meg, hogy a hazai közönség tetszését keresve "játszmázzon Brüsszellel" - húzta alá.

Németországnak azért kell dolgoznia, hogy "a haladás és a fenntarthatóság" jusson érvényre az EU-ban - tette hozzá a szociáldemokrata politikus.

Elmondta, hogy Németország részéről is hiba volt az orosz importfüggőség kialakítása, korábban el kellett volna kezdeni a diverzifikációt, a több forrásból működő földgázellátás kiépítését.

Azonban a decemberben hivatalba lépett kormány már jóval az Ukrajna elleni háború kezdete előtt elkezdte felmérni, hogy milyen következményekkel járhat az orosz szállítások kiesése, és időközben számos jelentős lépést tett, így nagy ütemben halad a többi között a cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas tengeri terminálok kialakításának előkészítése - fejtette ki a kancellár, hozzátéve, hogy már az

idén télen üzembe helyezhetik az első LNG-terminált.

Arról is szólt, hogy az LNG mellett az európai vezetékrendszer fejlesztését is folytatni kell, így előre kell mozdítani a Németország, illetve Közép-Európa felé a Portugália-Spanyolország-Franciaroszág útvonalon érkező nemzetközi vezetékrendszer ügyét.

A háborúval kapcsolatban azt is kiemelte, hogy Németország továbbra is támogatja Ukrajnát fegyverekkel, méghozzá olyan modern fegyverrendszerekkel - köztük az IRIS-t légvédelmi rendszerrel - is, amelyekkel még a német hadsereg sem rendelkezik. Németország az Ukrajnát a legfejlettebb, és az orosz támadás elleni védekezés hatékonyságát leginkább erősítő fegyverekkel támogató országok közé tartozik - jelentette ki Olaf Scholz.

Kiemelte, hogy a háborút nem lehet "békediktátummal" lezárni, csakis olyan megállapodásról lehet szó, amelyet elfogad Ukrajna.

Kérdésre válaszolva világossá tette, hogy nem támogatja az orosz állampolgárokat sújtó EU-s vízumkiadási tilalom bevezetésére irányuló követeléseket. Az Ukrajna elleni támadás "Putyin háborúja" - a vízumtilalom "ártatlan" embereket büntetne, ezért inkább meg kell maradni a személyre szóló, célzott büntetőintézkedések politikájánál - mondta a kancellár.


(MTI)