Olasz felségvizekre ért a menekülteket szállító hajó

Olasz felségvizekre ért a Proactiva Open Arms nevű spanyol civil szervezet hajója 147 menekülttel a fedélzetén csütörtökön.

A római közigazgatási bíróság előző nap elfogadta a szervezet beadványát, érvénytelenítette Matteo Salvini olasz belügyminiszter behajózási tilalmát, és engedélyezte, hogy a Proactiva hajója olasz felségvizekre lépjen.

"Föld a látóhatáron!"

- írta a Twitteren a Proactiva Open Arms csütörtök reggel, amikor a mentőhajó Lampedusa közelébe érkezett.

Az ANSA olasz hírügynökség értesülései szerint a járművet az olasz haditengerészet két hajója kíséri.

"Továbbra sincs kikötő, amely fogadna minket, de lassan véget ér ez a rémálom"

- tette hozzá a szervezet.

A kikötési engedély Salvini döntésétől függ. A belügyminiszter azonban eltökélt: szerdán bejelentette, hogy fellebbez a római törvényszék döntése ellen, és ismét kitiltja a hajót az olasz vizekről.

Spanyolország a helyzet súlyosságára tekintettel felajánlotta, hogy befogad néhányat a hajón utazó migránsok közül - írta az El País című spanyol napilap madridi kormányzati forrásokra hivatkozva. Az újság értesülése szerint pontos számukat egy megállapodásban rögzítik majd, amelyben a többi között Németország és Franciaország is részt vesz.

A menekültek többsége két hete vesztegel a hajón, köztük sok a kiskorú. Az olasz belügyminisztérium előző nap megengedte, hogy egy négyfős menekültcsalád partra szállhasson Olaszországban. Giuseppe Conte olasz kormányfő korábban felszólította a belügyminisztériumot, hogy legalább a gyerekeket engedjék le a fedélzetről.

A Földközi-tengeren vesztegel az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű civil szervezetek Ocean Viking nevű hajója is 356 menekülttel a fedélzetén.

(MTI)