Olasz férfi a himalájai hegymászószezon első halálos áldozata

Olasz férfi a himalájai hegymászószezon első halálos áldozata, a 37 éves Simone La Terra pénteken szenvedett balesetet - közölte hétfőn a nepáli túraszervező.

A mantovai Castiglione delle Stivieréből származó férfi egy 15 fős expedíció tagjaként a világ hetedik legmagasabb csúcsa, a 8167 méteres Dhaulagiri meghódítására indult. La Terra pénteken tűnt el, amikor a viharos szél elfújta a hegy 6100 méteres magasságában felállított sátrát - mondta el Damber Paradzsuli, a Prestige Adventure munkatársa.

Holttestét szombaton találták meg, hétfőn Kathmanduba küldték orvosszakértői vizsgálatra. Az április-májusi szezonban hegymászók százai kísérlik meg a feljutást az Everestre és más himalájai magaslatokra.

Idén Nepálban 768 mászóengedélyt bocsátottak ki több mint két tucat csúcs meghódítására. A csapatok fele a 8848 méteres Everestre, a világ legmagasabb hegyére igyekszik. Klein Dávid a Kalifa Himalája Expedíció 2018 keretében arra készül, hogy első magyarként érje el a Sisapangma 8027 méteres főcsúcsát pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül.

MTI/para