Olasz filmesek migráns statisztákat nyomorgattak egy forgatáson

Egy olasz film máltai forgatása során szándékosan rosszul bántak az afrikai bevándorlókból toborzott statisztákkal, hogy a valóságot a lehető leghívebben tükröző jelenetek készülhessenek - közölte a Times of Malta angol nyelvű máltai lap.

Olasz filmesek migráns statisztákat nyomorgattak egy forgatáson
Fotó: Checco Zalone/Instagram

Az újság értesülései szerint 60-70 migráns statisztáról van szó, köztük négy gyermekről, a bántalmazás Checco Zalone olasz rendező Tolo Tolo című filmjének forgatásán történt. A Times of Malta szerint a stáb több - legalább négy - tagja is felmondott az incidens elleni tiltakozásul.

A lap több forrásból is - részben távozó stábtagoktól, részben a forgatáson továbbra is dolgozó filmesektől - úgy értesült, hogy

a statisztának felvett menedékkérőket arra kényszerítették, hosszú órákat töltsenek egy hajón a tűző napon, órákig nem kaptak ivóvizet, ennivalót is csak kilenc óra elteltével és vécére sem mehettek. Végül egy várandós nő pánikrohamot kapott, mire megengedték nekik, hogy partra szálljanak.

A filmesek érzéketlenül és mindenféle gondozás nélkül arra kényszerítették ezeket az embereket, hogy még egyszer éljék át azt, amin keresztülmentek - mondta el a stáb egyik lemondott tagja.

A Halo Pictures nevű máltai produkciós cég tagadja a vádakat és azt állítja, hogy nem sértettek meg semmiféle helyi törvényt, minden egészségügyi és biztonsági intézkedést megtettek. Engelbrecht Grech cégvezető szerint a vádaskodás egy sértett volt munkatárs "szabotázsa".

A film olasz producerei is azt mondták Rómában a máltai lapnak, hogy az állítások "légből kapottak".

A Máltai Filmbizottság vizsgálatot indított a vádak tisztázására.

MTI