Olasz hadihajót támadó drónt semmisítettek meg a Vörös-tengeren

2024. március 3. - 12:22 | Külföld

Egy olasz romboló szombaton lelőtt egy felé tartó drónt a Vörös-tengeren, ahol a jemeni húszi lázadók gyakran támadnak hajókat a gázai palesztinok támogatására - közölte a védelmi minisztérium.

Olasz hadihajót támadó drónt semmisítettek meg a Vörös-tengeren
Illusztráció (Fotó: TASR/AP)

"Az önvédelem elve alapján a Duilio hajó lelőtt egy drónt a Vörös-tengeren. A drón, amelynek jellemzői hasonlóak voltak a korábbi támadások során már használtakhoz, hat kilométerre volt az olasz hajótól, és felé tartott" - derült ki a minisztérium közleményéből.

Guido Crosetto védelmi miniszter a Corriere della Sera című lapnak adott vasárnapi interjújában "a nemzetközi jog súlyos megsértéseként" ítélte el a húszi támadásokat.

A húszik november óta a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben olyan hajókat vesznek célba, amelyek szerintük Izraelhez kötődnek, "szolidaritásból a Gázai övezetben élő palesztinokkal", ahol az izraeli hadsereg és a Hamász palesztin iszlamista mozgalom között háború dúl.

Támadásaik miatt számos hajótulajdonos kénytelen volt felfüggeszteni az áthaladást ezen a területen, ahol a világkereskedelem 12 százalékát bonyolítják le.

Válaszul az Izraelt támogató Egyesült Államok decemberben többnemzetiségű tengeri védelmi erőt állított fel a Vörös-tengeren, és az Egyesült Királyság segítségével csapásokat mért Jemenben a húszikra. A lázadók ugyanakkor kiterjesztették támadásaikat az Egyesült Államokhoz és az Egyesült Királysághoz kapcsolódó hajókra is.

Olaszország ígéretet tett arra, hogy részt vesz egy európai uniós tengeri erőben, az Aspides misszióban, amelynek parancsnoka lenne, de részvételét a római parlamentnek kell ratifikálnia, és ennek vizsgálata elhúzódik. A hivatalos kanadai látogatáson tartózkodó Giorgia Meloni kormányfő szombaton gazdasági érdekei nevében védte meg országa részvételét, mivel Olaszország exportjának egyharmada a Vörös-tengert az Ádeni-öböllel összekötő Báb el-Mandeb-szoroson halad át.

Az Aspides küldetés (jelentése ógörögül: pajzs) egy évre szól, és esetleg meghosszabbítható. Olaszországon kívül Franciaország, Belgium és Németország is bejelentette részvételi szándékát műveleteiben.


MTI