Olasz "vállalkozók" miatt csuklott össze a miniszter papája

2018. március 6. - 20:16 | Belföld

Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter feljelenti Lucia Ďuriš Nicholsonovát (SaS), a parlament alelnökét. A miniszter ezt kedden nem máshol jelentette be, mint abban a poprádi kórházban, ahol jelenleg az édesapját kezelik egy összeomlást követően. A papa állítólag Nicholsonová hazugságai miatt lett rosszul. A két politikus hölgy között már egy ideje izzik a levegő.

Olasz "vállalkozók" miatt csuklott össze a miniszter papája
Fotó: tasr

A szaktárca vezetője ezzel a lépéssel az ellenzéki SaS képviselőinek napokban tett kijelentéseire reagál, melyek szerint a Szlovák Földalap (SPF) nagymihályi regionális osztálya 2012-ben figyelmeztette Matečnát, aki akkor az SPF igazgatói posztját töltötte be, hogy néhány mezőgazdasági vállalkozás, köztük az olasz hátterűek is, törvénytelenül járnak el Kelet-Szlovákiában.
Matečná szerint Nicholsonová hazugságai okozták az édesapja egészségügyi problémáit, aki ahelyett, hogy bocsánatot kért volna a minisztertől, kedden további hazugságokkal állt elő és újabb inkompetens megállapításokat tett.

Matečná emlékeztetett: az SPF nem mondhat fel bérleti szerződéseket önkényesen, ahhoz teljesülniük kell bizonyos feltételeknek. Ilyen például a bérleti díj befizetésének elmulasztása. Állítása szerint az SaS által említett figyelmeztető levelek tartalmát megvizsgálta a jogi osztály, amely azonban nem talált indokot a szerződések felmondására.

A miniszter felhívta továbbá a figyelmet, hogy az uniós támogatások elosztásának szabályait nem Szlovákia, hanem az európai jogrend határozza meg. Ezek alapján jár el az összes érintett intézmény, beleértve a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökséget (PPA) is. Matečná szerint a parlament alelnöke egyáltalán nem tudatosítja, hogy az SPF nem helyettesítheti a rendőrséget, a nyomozókat, az ügyészeket vagy a bírókat.

A miniszter szerint Nicholsonová állításai nem csak az ő nevét, hanem az SNS-ét is bemocskolják, továbbá diszkriminálják a tisztességes hivatalnokokat. „Nem hátrálhatunk meg azok előtt, akik mocskolnak minket” – reagált Matečná arra a kérdésre, hogy a közelmúlt eseményeivel összefüggésben nem fontolgatja-e a lemondását.

tasr