Olaszország nem vesz részt a marrakési csúcstalálkozón

2018. december 4. - 11:08 | Külföld

Olaszország nem vesz részt a december 10-e és 11-e között megrendezendő marrákesi csúcstalálkozón, ahol a tervek szerint elfogadják az ENSZ migrációs csomagját. "Giuseppe Conte miniszterelnök nem utazik Marokkóba" - közölte Matteo Salvini olasz belügyminiszter kedden.

Olaszország nem vesz részt a marrakési csúcstalálkozón
-illusztráció- (Fotó: AP)

"A legdemokratikusabb irányvonalat valljuk: először a parlamentnek kell nyilatkoznia a kérdésben, a kormány csak utána dönthet az ENSZ migrációs csomagjáról"

- tette hozzá a jobboldali Ligát vezető politikus.

Egyelőre nem tudni, hogy a római törvényhozás mikor szavaz a megállapodásról.

Az olasz kormány megosztott az egyezményt illetően. Míg a Liga határozottan ellenzi a jogilag nem kötelező érvényű ENSZ-csomagot, addig koalíciós partnerén, a populista Öt Csillag Mozgalmon (M5S) belül nő annak támogatottsága. Ennek ellenére az M5S-t vezető Luigi Di Maio kormányfő-helyettes meggyőződése, hogy a kormánypártok képesek megegyezésre jutni a kérdésben.

Az ENSZ 193 országa 2016 őszén egyezett meg a paktum elfogadásáról, amelynek célja a bevándorlás biztonságossá, legálissá tétele, az illegális migráció visszaszorítása, a jogosulatlanul érkezők kitoloncolásának felgyorsítása, valamint a befogadottak integrációjának erősítése. A jóváhagyás folyamatából Ausztrália, Ausztria, Bulgária, Csehország, az Egyesült Államok, Izrael, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia is kilépett.

(MTI)