Olaszországban kirándult Sátor Lajossal az alsóhatári polgármester

2019. február 22. - 16:04 | Régió

2008-ban közös külföldi kiránduláson vett részt Sátor Lajossal a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) által február 21-én őrizetbe vett alsóhatári (Galántai járás) polgármester, Dora Ferenc. A férfit - valamint az ő idősebbik fiát, és az alsóhatári A. Lászlót - öt rendbeli gyilkossággal, csalással, és bűnszervezet támogatásával gyanúsítják.

Olaszországban kirándult Sátor Lajossal az alsóhatári polgármester
Balra Dora Ferenc a NAKA munkatársainak gyűrűjében 2019. február 21-én, jobbra Sátor Lajos 2000-es évekbeli körözési fotója (Fotók: TV Markíza, rendőrség)

Szerkesztőségünk birtokába jutott a folyamatban lévő csallóközi maffiaper vádirata, és a dokumentum szerint a szóban forgó közös kirándulásról korábban maga Dora beszélt a bűnüldöző szerveknek. A NAKA vizsgálói 2016-ban, majd egy évvel később, 2017-ben is kihallgatták őt a Sátor Lajos-féle bűnszervezettel kapcsolatos büntetőeljárás során. Az alsóhatári polgármester akkor tanúként tett vallomást.

"A tanú 2008-ban együtt kirándult Sátorral Olaszországban"

- áll a Speciális Ügyészség által jegyzett vádiratban.

A kirándulás tényét kihallgatása során maga Dora Ferenc is megerősítette. Az olaszországi kiruccanáson egyébként többedmagával vett részt, Sátor Lajos, és a dunaszerdahelyi maffiavezér legközelebbi emberei is ott voltak.

Sátor ellen 2000 augusztusától egészen 2010 decemberi haláláig nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben, mivel ő volt az, aki megszervezte az 1999-es dunaszerdahelyi tízes gyilkosságot. Évtizedes rejtőzése alatt szabadon járt-kelt a Csallóközben és a Mátyusföldön, hamis iratokkal rendelkezett, rendszeresen utazott külföldre is.

Dora Ferenc alsóhatári háza, ahol a rendőrök őrizetbe vették a polgármestert (Fotó: Paraméter)

Felfüggesztették párttagságát

Dora Ferenc már 28 éve tölti be a galántai járásbeli Alsóhatár polgármesteri posztját. Az MKP-s pártszakadásig az MKP jelöltjeként indult a helyhatósági választásokon, 2010-ben az MKP és a Híd közös jelötje volt, majd 2013-ban belépett a Hídba, és 2014-ben, valamint 2018-ban már hidas színekben lett a község első embere.

Amint azt Csady Zsuzsától, a Híd galántai járási szervezetének elnökétől megtudtuk, Dora párttagságát a járási elnökség azonnal felfüggesztette, ahogy tudomásukra jutott, hogy a polgármestert őrizetbe vette a rendőrség.

Csady portálunknak elmondta, a Híd járási elnökségét meglepetésként érte, hogy Dorát gyilkosságokkal gyanúsítják.

"Egyáltalán nem feltételeztünk semmi negatívat Ferencről, azt láttuk, hogy a községében meg voltak vele elégedve, társasági ember volt, mindenkivel megtalálta a hangot, közkedvelt ember volt. Ezért is hihetetlenek a vele kapcsolatban elhangzott vádak"

- jelentette ki a járási elnök, aki az Alsóhatártól 30 kilométerre található Feketenyék polgármestere is egyben.

Csady Zsuzsa megjegyezte, nem érti, miért kell Dora párttagságát az egész eset kapcsán emlegetni, hiszen Alsóhatár vezetője csupán 2013-ban lépett be a Hídba, a felmerült vádak pedig 2007 és 2010 közötti eseményekről szólnak.

Nem Dora Ferenc az egyetlen maffiavádakkal illetett, Hídhoz köthető politikus. A Specializált Büntetőbíróság a csallóközi maffiaper vádlottjaként tartotta számon Csörgő Juditot is, aki 2016-ig - míg párttagságát az ellene felmerülő vádak miatt fel nem függesztették - a Híd párt bősi alapszervezetének elnöke volt. Csörgő a 2000-es évek második felében a maffiafőnök Sátor Lajos élettársa volt, közös gyermekük is született. A bősi nő még a 2018-as vádemelés előtt súlyos betegség következtében életét vesztette.

A zsaruk szerint Doráék gyilkosságokat rendeltek meg

Dora Ferencet - valamint az ő idősebbik fiát, továbbá az alsóhatári A. Lászlót - azzal gyanúsítja a rendőrség, hogy a kétezres évek második felében öt gyilkosságot is megrendelt Sátor Lajosnál, amelyeket a csallóközi bűnszervezet ún. kivégzőosztagának tagjai - információink szerint többek között Nagy Zsolt "Csonti" és Bugár György - végre is hajtottak.

Ahogy arról korábban írtunk, a csallóközi maffiaper vádlottjai, valamint az egyik károsult is tanúsította, hogy Dora kapcsolatot ápolt a dunaszerdahelyi maffiával, sőt, tagja volt Sátor Lajos bűnszervezetének.

Sátor a 2000-es évek legelején Alsóhatáron építtetett magának egy villát, hogy ott, a külvilágtól távol eső helyen rejtőzhessen legközelebbi emberei társaságában. A villa végül azért nem készült el, mert a rendőrség kiszimatolta az építkezést. A szóban forgó félkész ingatlan ma Dora Ferenc tulajdonát képezi.

(db/sárp)