Olaszországban letartóztatták a volt katalán elnököt

2021. szeptember 24. - 07:54 | Külföld

Őrizetbe vették csütörtökön Olaszországban Carles Puigdemont függetlenségpárti EP-képviselőt és volt katalán elnököt, aki 2017 óta Belgiumban él száműzetésben, miután Katalónia megkísérelte elszakadását Spanyolországtól.

Olaszországban letartóztatták a volt katalán elnököt
Fotó: AP

"Puigdemontot letartóztatták, amikor megérkezett Szardíniára, ahová európai parlamenti képviselőként utazott" - közölte ügyvédje, Gonzalo Boye, kifejtve, hogy őrizetbe vétele egy 2019. október 14-én kelt európai elfogatóparancs alapján történt.

A katalán vezetőt Alghero városban tartóztatták le, a rendőrség az olasz határon vette őrizetbe, amikor megérkezett a helyi repülőtérre. Az illetékes bíróság pénteken határoz, hogy szabadon engedik vagy kiadják.

Az Európai Parlament március 9-én felfüggesztette Puigdemont és két másik függetlenségpárti képviselő mentelmi jogát, amit július 30-án az Európai Unió bírósága is megerősített.

A 2017-es katalán elszakadási kísérlet óta Puigdemont Belgiumban élt száműzetésben, hogy elkerülje a spanyol igazságszolgáltatás büntetőeljárását. Június végén rá nem terjedt ki a Spanyolországban bebörtönzött kilenc függetlenségpárti aktivistának adott kegyelem, és a szocialista Pedro Sánchez vezette spanyol kormány továbbra is azt akarja, hogy Spanyolországban állítsák bíróság elé.

A volt katalán elnök ellen az alkotmányellenesnek nyilvánított függetlenségi népszavazás miatt büntetőeljárás indult lázadás, közpénzek hűtlen kezelése és egyéb bűncselekmények vádjával.