Olaszországban nem lenne kötelező az oltás, a kormány meggyőző kampányt indítana

2020. november 30. - 10:31 | Külföld

Nem tennék kötelezővé az olasz hatóságok a koronavírus elleni oltást, inkább széles körű meggyőző kampányt indítanának majd annak érdekében, hogy rávegyék az embereket a vakcina beadatására - közölte Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter egy tv-interjúban.

Olaszországban nem lenne kötelező az oltás, a kormány meggyőző kampányt indítana
-illusztráció- (Fotó: AP)

Mivel az első időkben még csak kevés dózis áll majd rendelkezésre, először az egészségügyi dolgozókat, az időseket és a krónikus betegségben szenvedőket részesítik előnyben az oltóanyagok szétosztásakor. Az oltásokat reményeik szerint január végén megkezdhetik - mondta el a miniszter a Canal 5 tv-csatornán vasárnap este.

Franco Locatelli, az olasz Közegészségügyi Hivatal (Iss) igazgatója azt közölte, hogy január 15-től veheti kezdetét a koronavírus elleni oltókampány. A vakcinák beszerzéséről Olaszország a Pfizer és a Moderna gyógyszergyárakkal tárgyal.

Az oltóanyag lesz a "karácsonyi ajándék" az olaszoknak - fogalmazott Locatelli.

Az olasz kormány kedden jelenti be, hogy milyen korlátozások lesznek érvényben a karácsonyi ünnepek idején. Roberto Speranza utalt arra, hogy a november elején életbe léptetett, este 10 órától reggel 6 óráig tartó kijárási tilalom továbbra is hatályban maradhat majd karácsonykor és szilveszterkor is.

(MTI)