Olcsóbb lesz a villany és a gáz, az SPP és más szolgáltatók is csökkentik az árakat

2023. február 2. - 15:41 | Belföld

Úgy tűnik, változik az energiapiac aktuális helyzete, az enyhe időjárás ugyanis kisebb keresletet és ezáltal némi árcsökkenést eredményez a gázra vonatkozóan, ez pedig hatással van a villamos energia árára is. Az eurózónában mindeközben váratlanul lassulni kezdett az infláció növekedése, ez pedig Szlovákiát is érintette – mutatott rá a Hospodárske noviny.

Olcsóbb lesz a villany és a gáz, az SPP és más szolgáltatók is csökkentik az árakat
Fotó: TASR - illusztráció

Ennek eredményeképp az első szolgáltatók máris csökkentették az energiaárakat. Az Elgas alternatív szolgáltató a lapnak megerősítette, hogy módosítják az árjegyzékeket – ez elsősorban a szabályozatlan szegmenst érinti.

Jelenleg nekik 552 eurós árat kínálnak áfával együtt megawattóránként. A módosított ár 52 százalékkal lesz alacsonyabb, várhatóan megawattóránként 264 euró.

Az Elgas leszögezte, ezáltal a piaci fejleményekre reagálnak, ahol az elmúlt hetekben a gáz és a villamos energia ára is csökkenő tendenciát mutat.

A HN megszólította a nagyobb energiaszolgáltatókat is, többen azonban egyelőre nem akartak ezzel kapcsolatban nyilatkozni.

Az SPP megerősítette, hogy folyamatosan figyelik a piaci fejleményeket, és azok alapján módosítják az áraikat is. Ebből kifolyólag épp február elsejétől csökkent a gáz és a villamos energia ára is – az előbbi esetében megközelítőleg 15, utóbbinál 38 százalékkal a januári árakhoz képest.

A Közép-szlovákiai Energiaszolgáltató azt állítja, hogy a 2023-as év egy részére szerződéssel nem rendelkező nagyfogyasztású vásárlóik számára jelenleg individuálisan, illetve a piaci árak alapján határozzák meg a végső árat.

Jana Ambrošová, az Energiaszolgáltatók Szövetségének (ZDE) elnöke szerint nem kizárt, hogy a többi energiaszolgáltató is hasonló lépést tesz hamarosan.


(HNonline.sk)

Címkék: gáz, gázár, energia