Oligarchák milliókat érő kastélyában éjszakázgat Robert Fico

2020. június 3. - 16:30 | Belföld

A Plus 7 dní adta közre, hogy Robert Fico volt miniszterelnök, a Smer-SD elnöke a fővároshoz közeli, Bazin (Pezinok) melletti Vinosady község egy szigorúan őrzött luxuskastélyában éjszakázott. A kastély tulajdonosi hátterének szálai a Smerhez közel álló oligarchákhoz, Miroslav Výbohhoz és Juraj Širokýhoz vezetnek.

Oligarchák milliókat érő kastélyában éjszakázgat Robert Fico
Fotó: Plus 7 dní

A Pálffy-család 18. században épült luxuskastélya nemrégiben esett át több millió eurót érő felújításon. Pillanatnyilag magas fal veszi körbe, fák övezik, kamerák kémlelik és saját őrző-védő szolgálata van - írja a Plus 7 dní.

A lap munkatársai múlt csütörtökön jártak ott, állításuk szerint Fico egy nappal korábban, kora este érkezett, és aznap ebédidőben távozott. Mást nem láttak eközben sem jönni, sem elmenni. Fico a kastélyból a Smer pártközpontjához ment, ami nagyjából félórás út.

Robert Fico 2008-ig Pozsony Dlhé diely városrészében, egy egyszerű panellakásban élt családjával. Amikor már két éve miniszterelnök volt, átköltözött a diplomáciai testület szolgáltatásaival foglalkozó intézmény által fenntartott lakásba, majd 2012-ben a Ladislav Bašternák által birtokolt Bonaparte villába, ahol egy 480 négyzetméteres lakást bérelt havi 2650 euróért. Ugyan ez ott nem számít magas összegnek, miniszterelnök fizetése tekintélyes része kellett elmenjen rá.

Miután Bašternák börtönbe került, az állam pedig elkobozta a vagyonát, innen is költöznie kellett tavaly augusztusban, ám nem árulta el soha, hová ment.

"Hogy hol lakom, ahhoz semmi közük. Akkor lesz közük hozzá, ha olyan információhoz jutnak, miszerint egy olyan lakást vásároltam, amelyre nem lehet pénzem, vagy olyan albérletet fizetek, amire nem lehet elég pénzem" - válaszolta nemrég újságírói kérdésre.

A Plus 7 dní megkeresésére azt mondta, visszautasítja, hogy a Pálffy-kastélyban lakna.

"Egy ružinovi bérlakásban élek és visszautasítom a média azon elképzeléseit, hogy részleteket osszak meg a magánéletemből. Míg nem sértek törvényt vele, addig oda megyek, ahová akarok, azt látogatok meg, amit csak akarok és azzal találkozom, akivel csak akarok" - szögezte le.

Az említett kastély hivatalosan az Obnova kultúrnych a historických pamiatok (Kulturális és történelmi emlékművek felújítása) nevű cég birtokában van, melynek nincsenek megnevezve a tulajdonosa, de a szálak Miroslav Výbohhoz, illetve Juraj Širokýhoz, két Smer-közeli oligarchához vezetnek, ugyanis az ő cégeik egyes testületeiben felbukkanó személyek is helyet foglaltak a társaság felügyelő tanácsában. Az említett társaság a cseh SLUG Property, a. s.-hez tartozik, melyet pedig az amerikai New Jersey államban található székhellyel bíró Johnson Developments LLC nevű garázscég tulajdonol.

(Plus 7 dní/ Denník N)