Lényeg Oltás és köpés

2021. március 8. - 20:51 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. Minden hétköznap csokorba szedjük a nap legfontosabb eseményeit, így garantáltan nem marad le semmiről.

Oltás és köpés
Fotó: Cséfalvay Á. András (illusztráció)

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Jancsó Miklós kultikus filmje, az Oldás és kötés arról szól, hogy egy értelmiségi orvos hogyan próbálja feldolgozni a konszolidációval járó változásokat és kompromisszumokat. Adódik a párhuzam, hiszen a mi orvosainknak és betegeinknek szintén nehéz megemészteniük, ami a hazai egészségügyben zajlik. Mármint, hogy az illetékesek magasról köpnek az egészre.

Online játék, amelyben csak egy életünk van

Ott tartunk, hogy már az orvosok sem tudnak bejelentkezni a koronavírus elleni védőoltásra, akkora a káosz az állami online regisztráció körül. A rendszer pillanatnyilag úgy néz ki, hogy az oltásra várók tízezrei – főként a nyugdíjaskorúak – egész nap ülhetnek a számítógép előtt arra várva, mikor nyílik meg a koronás honlapon a regisztráció lehetősége. Ha jók a reflexeik, és gyorsan nyomogatják a számítógép billentyűit, elméletileg van rá esélyük, hogy időpontot kapjanak.

Izgalmas tehát ez az online vetélkedő, azonban – ahogy Shooty, a karikatúrakirály hétfői rajzában is rámutatott – ez egy olyan számítógépes játék, amelyben csak egy életünk van.

Még Zuzana Čaputová is felemelte szavát az ügyben, ő egyenesen méltatlannak nevezte a regisztrációs kálváriát, amikor azzal szembesült, hogy édesanyját sem tudja bejelenteni az oltásra. Azt csak sejthetjük, hogy az államfő sikertelen regisztrációs próbálkozás közben a saját anyukáján kívül valaki másét is emlegette...

Jana Ježíková egészségügyi államtitkár közben bejelentette, már készül az alkalmazás, amely megkönnyítené az oltásra jelentkezést. Valószínűleg arra számított, hogy a bejelentése megnyugtatja majd a kedélyeket. Azonban több mint két hónappal a vakcinázás megkezdése után ez inkább szánalmas és felháborító, mintsem megsüvegelésre méltó bejelentés. Vagy talán az egészségügyi tárcánál nem számítottak arra, hogy az emberek érdeklődnek majd az oltás lehetősége iránt? Minek a több raklapnyi vakcina, minek az oltást népszerűsítő kisfilmek gyártása, ha annyira töketlen az egészségügy, hogy még egy normálisan működő regisztrációs rendszert sem tud üzemeltetni? Ez már viccnek is rossz, nemhogy valós válságkezelésnek.

Már ezrek gargalizálnak és köpnek a covidra

És ami a decemberi bejelentéskor még viccnek tűnt, az a márciusi megvalósítással reálissá vált: Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter elárulta, beindult a gargalizálós-köptetős koronavírus-tesztelés a sulikban. Egyelőre négy iskolában gyűjtötték és vizsgálták meg az osztály nyálát, mindenütt negatív lett a minta. A módszert – az előzetes elképzeléssel ellentétben – nem fogják kötelezővé tenni minden iskolában, csak azok az oktatási intézmények kapják meg a köptetőszettet, amelyek ezt külön kérik.

Lengyel droglabort találtak a Csallóközben

Hiába nehéz józanul elviselni a kormány szerencsétlenkedését, a tudatmódosító szerekkel azért bánjunk csínján. Bár a kereslet valószínűleg ilyenkor, koronaidőben sem csappant meg, hiszen Ekecs mellett például egy egész droglabort fedeztek fel hétfőn a rendőrök. Egy nagyszegpusztai családi házban az ott lakó lengyelek főzték a kábszert, amíg le nem csaptak rájuk. Arról nem szólt a híradás, hol terítették portékájukat a lengyel drogpancsolók, jutott-e belőle Dél-Szlovákiába is, de a kiábrándító hétköznapoktól menekülni vágyóknak valószínűleg nem számított, hogy hol, kik és mennyiért készítik, csak hasson. Kár, hogy nem ugyanez a helyzet mondjuk a Szputnyik vakcinával is.

Klus nem vigyázott, és szinte bocsánatot kért

És végül egy példa arra, hogyan kell a szlovákiai magyarságot belevonni két kormánypárt ellenségeskedésébe.

Az OĽaNO és az SaS közti haragszomrádról talán már az is tud, aki az elmúlt félévet lengyel készítésű csallóközi drogmámorban töltötte. Történt pedig, hogy az MKP és a parlamenten kívüli párttal együtt sajtótájékoztató kormánypárti képviselő, Gyimesi György ma közösen szólította fel bocsánatkérésre Martin Klus SaS-es külügyi államtitkárt múlt heti kijelentései miatt, amikor Klus nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte a magyar kisebbséget a kettős állampolgárságról kialakult vita kapcsán. Sólymos László a Híd részéről kijelentette, ő ugyan Klusról nem gondolja, hogy alapvetően kirekesztő politikát folytatna, de a kettős állampolgárság kapcsán Dél-Oszétiával, Abháziával példálózni a Híd elnöke szerint is túlkapás.

Klus terjengős válaszában a következő mondatot is elrejtette: „Természetesen, ha ez a valós kontextus, amelyet említettem, bárkit, különösen a magyar nemzetiséghez tartozókat, megsértett, akkor bocsánatot kérek” – így Klus. Azt viszont alaposan kidomborította, hogy nem is ő szít az országban nemzetiségi feszültséget, hanem az OĽaNO-s Gyimesi. A cél, vagyis a koalíciós partner lejáratása a kormánypártoknál, úgy látszik, még mindig szentesíti az eszközt.

Juhász László

Címkék: LÉNYEG