Oltási önzésről beszélt az ENSZ Közgyűlésén Zuzana Čaputová

2021. szeptember 22. - 07:59 | Belföld

A szlovák köztársasági elnök az ENSZ 76. Közgyűlésének általános vitájában mondott videóbeszédet, melyben azt hangúlyozta, hogy az oltási önzés a nemzetközi politika kudarcát jelenti, ami elodázza a világjárvány végét, egyszersmind időt lehetőséget ad a vírusnak, hogy új, halálosabb mutációkat hozzon létre.

Oltási önzésről beszélt az ENSZ Közgyűlésén Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

"Az egész világon mintegy 5 milliárd vakcinát adtak már be, de ennek 75 százalékát 10 országban. A világ 50 országában ráadásul 5% alatti a beoltottság, miközben ennek felében csupán az 1%-ot éri el. Ez az állapot a nemzetközi politika kudarca, amit élő adásban követhetünk figyelemmel" - jegyezte meg.

Zuzana Čaputová emellett felszólította a nemzetközi közösséget a határozottabb és gyorsabb döntésekre a klímaváltozás elleni harc területén. Felhívta a figyelmet az ENSZ kormányközi klímaváltozási bizottsága (IPCC) által kiadott augusztusi átfogó jelentésre, mely szerint a Föld sokkal gyorsabban melegszik, mint azt korábban feltételezték.

Olyan mértékű klímaváltozásra, mint amilyen most történik, sok évszázada, sőt inkább sok évezrede nem volt példa - írták a világszervezet szakértői. A rendelkezésükre álló adatokból "nagy bizonyossággal" azt tudták megállapítani, hogy a légkör szén-dioxid-koncentrációja 2019-ben nagyobb volt, mint bármikor az elmúlt legalább kétmillió évben, miközben a földfelszín hőmérséklete 1970 óta gyorsabban nőtt, mint bármely más 50 éves időszakban az utóbbi legalább 2000 évben.

"Az IPCC jelentése talán sokkolóan hat, pedig csak tényeket tartalmaz. A legközelebbi COP26 (klímaváltozási) konferencián Glasgowban meg kell adni az ütemet a mostaninál sokkal gyorsabb lépésekre a károsanyag-kibocsátás radikális csökkentéséhez" - fogalmazott, kiemelve, hogy Szlovákia elkötelezte magát, hogy 2023-ig megszünteti a szén felhasználását az elektromos áram és hő termelésében.

Úgy véli, a világnak nem szabadna megfeledkeznie azokról az emberekről, akiket a klímaváltozás a leginkább érint, de azokról sem, akiket a megújuló energiaforrásokra való áttérés hoz nehéz helyzetbe.

"A gazdasági növekedést el kell választanunk attól a pusztítástól, amit ez a növekedés okoz a bolygónknak, és támogatnunk kell azokat, akiket ez a leginkábbé érint. Az ún. Zöld Klimatikus Alapot szükséges kellően finanszíroznunk és elérhetővé tennünk.

Čaputová szerint ugyanakkor a bolygó megmentése a jogállami elvek hazai és külföldi védelmén alapuló nemzetközi rend támogatását is jelenti. "Ezeknek a szabályoknak a megsértése mindannyiunkat veszélyeztet, nem csak azokat, akiket ez közvetlenül érint Ukrajnában, Szíriában, Mianmarban vagy a Száhel övezetben" - jelentette ki, hangsúlyozva, az ENSZ-nek támogatnia kell azokat az embereket, akik alapjogaikért, köztük a gyülekezési jogért és a szólásszabadságért küzdenek.

"Szükséges, hogy az embereknek lehetőségük legyen ezeken a jogokat szabadon gyakorolni - úgy Fehéroroszországban, ahol 650 embert üldöznek politikai okokból, köztük Valerija Kascjugovovát, mint a megszállt Krimen, Venezuelában, Oroszországban vagy a kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület.

Sürgette az afganisztáni népnek nyújtandó humanitárius segélyezést, mivel az ott élők 40%-a jelenleg akut élelmiszerhiányban szenved. Emellett felszólított a nők és lányok jogainak védelmére ebben az országban. Ez ügyben szavai szerint az izlandi, az új-zélandi kormányfőkkel és más országok női vezetőivel együtt tettek közzé közös felhívást.

(TASR)