Oltáspénz

Ardamica Zorán | 2021. június 17. - 10:12 | Vélemény

Bejelentették, hogy Szlovákiában nem teszi ki a lakosság hetven százalékát az a kb. 2 millió egyszer oltott fő, aki eddig a vakcina mellett döntött. És tényleg nem. Tehát nem lesz nyájimmunitás. Sőt, a nyáj is szétszéledőben…

Oltáspénz
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Kormányunk ugyan már beszélt arról hetekkel ezelőtt, hogy talán kicsit kellene reklámozni az inkább ne hallj meg, mint kockáztasd a halált logikát, de senkinek semmilyen ötlete nem támadott. Legalábbis halandó ember itt úgy nem látott kampányt, mint barlangi gőte szivárványragyogást (igen, utalás, de szövetségre lépő képviselőink ezzel a témával vagy nem találkoztak, vagy szerintük nem kell idekeverni, vagy nagyon érzékeny, akkor is, ha ez a három dolog így logikusan kizárja egymást).

Szóval azt tudták az illetékesek kitalálni, hogy aki megszúratta magát, azon felül a jutalmon felül, hogy védetté válik, kapjon még valamit.

Paripából nem állunk túl jól, a fegyver szerencsére nem jutott eszükbe, marad a pénz. Mintha abból lenne elég… Mindenesetre tán olcsóbb lesz így, mintha ismét befeküdne az ország a széthulló kórházakba.

Vagy majd kisorsolnak valamit. Új vasúti síneket Losonc és Fülek közé? Ki tudja?

Bevallom, szkeptikus vagyok. Aki eddig nem tolongott védettségért, s azt nyilván meggyőződésből tette, az vajon milyen sorsolt bigyóért vagy mekkora összegért lesz hajlandó beoltatni magát? Illetve növeli-e a vakcinába vetett bizalmat a pénz ígérete? Vagy inkább még gyanúsabbá teszi? A profi kétkedők szemében bizonyosan.

Azt el tudnám képzelni, hogy minden oltakozó kapjon egy átalányösszeget, hiszen mindenkinek akadtak utazási költségei, telefont, internetet fizet, netán bérkiesése volt. Az korrekt is lenne. Na de hogy kifejezetten motiváló tényező legyen a pénz?

A legtöbb antivaxer paradox módon az egészségét félti (miközben egyáltalán nem félti a többiekét, de ha kimondod, halálra sértődik, pedig nem önző ám…). Nem akar kísérleti alany lenni. Nem fogja fel, hogy ha nem oltják be, az is egy kísérlet, illetve minimum három:

1. Vagy elkapja, vagy nem. 2. Vagy túléli, vagy nem. 3. Vagy lesznek rövidebb-hosszabb ideig, netán maradandó mellékhatásai a betegségnek, vagy nem.

Vajon egy húszasért lenne inkább immunizációs kísérleti alany és kockáztatna egy kétnapos lázat fejfájással? Vagy egy százasért? Annál kb. már most többet vesztett az önkéntes visszavonultság hátrányai miatt… Vagy adnak mindenkinek egy ezrest? Amikor az egyes becsődölő ágazatokban a segélyek összegei is kisebbek voltak, ha voltak egyáltalán? Annyit biztos nem adnak. Pedig azok, akik miatt nem bírjuk elérni a kollektív immunitást biztosan megérdemlik, hogy a felelősen gondolkodók adóját is rájuk költsék, ugye?

Vagy kisorsolnak egy Ladát, mint az oroszok? Országomat egy lóért, meggyőződésemet egy posztszoci kocsiért?

Hallja magát ilyenkor a politikus? Vagy már tényleg ennyire lenézi az embert?

Mindenesetre egy újabb kísérlet tanúi lehetünk nemsokára: ki mennyiért prostituálódik az országban. Hiszen ha pénzért hajlandó, de ingyen nem…

Ja persze, nem szabad abba a hibába esni, hogy elhiggyük, az oltás kerülése mindenkinél meggyőződés kérdése. Bizonyára vannak hátrányos csoportok, bár az ő mobil oltásuk már – csigatempóban ugyan, de – elkezdődött. És bizonyára vannak csak simán hezitálók, akik nem tudnak sem érzelmi, sem értelmi alapon dönteni az életveszély és a talánautó-sorsolás között. Ők boldogan élnek, míg meg nem halnak.