Oltással akarnak harcolni ez ellen a fogbetegség ellen

2016. december 5. - 16:24 | Tech

A Melbourne-i Egyetem csapata által kifejlesztett oltóanyag kiküszöböli vagy legalábbis jelentősen csökkenti annak esélyét, hogy műtétet vagy antibiotikumos kezelést igénylő súlyos fogágygyulladás alakuljon ki. 

Az embereken végzett klinikai teszteket várhatóan 2018-ban kezdik a szakértők.

A periodontitisz világszerte minden harmadik felnőttet, a 65 év feletti ausztrálok pedig több mint ötven százalékát érinti. Általában a diabétesszel, szívbetegséggel, reumatikus ízületi gyulladással, demenciával és a rák bizonyos típusaival összefüggésben jelentkezik. A krónikus betegség rongálja a fogágyat és a fogak alatti csontot, ami a fogak elvesztéséhez vezet.

Az oltóanyag a Porphyromonas gingivalis baktérium által termelt enzimeket célozza meg, hogy immunválaszt váltson ki belőlük. Ezek így olyan antitesteket termelnek, amelyek semlegesítik a kórokozó pusztító toxinjait. A Porphyromonas gingivalis olyan kórokozó, amely képes a dentális plakkban lévő mikroorganizmusok egyensúlyának megdöntésére, és ezzel betegséget okoz.

Eric Reynolds, a Melbourne-i Egyetem szájegészségügyi kutatóközpontjának vezetője elmondta: az oltóanyag jelentősen csökkentheti a betegséggel járó szövetpusztulás mértékét.

A fogágygyulladást most tisztítással kezelik, melynek részeként időnként műtétre és antibiotikumos kezelésre is szükség van. Ezek a módszerek segítenek, de sok esetben a baktérium visszatér a dentális plakkban, mikrobiológiai egyensúlyhiányt okoz és a betegség folytatódik – magyarázta a szakértő.

(MTI)

Címkék: oltóanyag, fogak