Olyan adózási javaslattal álltak elő Sulíkék, ami az egyszerű embereken segíthet

2022. szeptember 9. - 13:34 | Belföld

Az SaS szerint van rá esély, hogy a javaslatuk átmegy a parlamentben.

Olyan adózási javaslattal álltak elő Sulíkék, ami az egyszerű embereken segíthet
Fotók: TASR - további fotókért kattints!

Az adóemelés a vörös vonalon túl van, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lehet módosítani az adózás rendszerén – hívta fel a figyelmet pénteken az SaS elnöke, Richard Sulík.

A leköszönő gazdaságügyi miniszter közölte, a soron következő parlamenti ülésen előterjesztenek néhány törvénymódosítási javaslatot, amely által egyrészt emelkedhetnek bizonyos adók, mások viszont csökkenhetnek. Sulík szerint jelenleg a költségvetési szempontból semleges javaslatok könnyebben átmennek a parlamentben.

Sulík leszögezte, hogy Szlovákiában már régóta emelkednek az adóterhek, ezért az SaS olyan javaslatokat terjeszt elő, amelyek költségvetési szempontból szerinte semlegesek. Kiemelte, ott kell emelni az adókat, ahol van értelme, más adókat viszont csökkenteni kell.

A parlament pénzügyi bizottságának elnöke, Marián Viskupič (SaS) szerint a különféle nem szisztematikus csomagok és azok magasabb adókból történő finanszírozása "a pokolba vezető út". Sokkal inkább járhatóbb útnak tartja azokat a változtatásokat, amelyek azt eredményezik, hogy az állampolgár kevesebbet fizessen.

Sulík bízik benne, hogy ezeket a javaslatokat más pártok, köztük korábbi koalíciós partnerek is támogatni fogják.

„Azt várják tőlünk, hogy bizonyos dolgokat szavazzunk meg nekik, mi pedig azt szeretnénk, ha ezt szavaznák meg” – mondta Sulík, hozzátéve, hogy a javaslatok összhangban vannak a kormány programnyilatkozatával is.

Szerinte a jelenlegi helyzetben elképzelhető, hogy a pártnak sokkal nagyobb esélye lesz átvinni javaslatait a parlamentben. „Úgy gondolom, hogy ma járhatóbb az út ahhoz, hogy az ilyen költségvetési szempontból semleges javaslatok átmenjenek” – tette hozzá.

Viskupič "ikerpárnak" nevezte az SaS adójavaslatait. Az első a rádió és televízió üzembentartási díjának (koncessziós díj) eltörlését tartalmazza. A díjakat állami költségvetési hozzájárulás által kívánják pótolni, a finanszírozás forrása pedig a gázvezetékek adója lenne, ahol Viskupič szerint elfogadják az OĽaNO ötletét.

A másik „ikerpár” a gépjármű-nyilvántartási díjak csökkentése és a szerencsejáték-adó kulcsának emelése.

A harmadik javaslat a forgalmi adó (DPH) 10 százalékra történő csökkentése a vendéglátóiparban és az alkoholadó emelése.

Az SaS továbbá az üzemanyagok áfájának átmeneti csökkentését javasolja, ami Viskupič szerint reakció a már benyújtott, az orosz olajból származó rendkívüli bevételek megadóztatására vonatkozó javaslatra. Állítása szerint ezek a javaslatok nem befolyásolják az állami költségvetést.


(TASR)