Olyan eredményt hoztak a német választások, hogy hatalmas üzletelés mehet majd a posztokért

2021. szeptember 27. - 15:36 | Külföld

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége elismeri, hogy csak a második helyet érte el a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson, ezért nem követeli magának a kormányalakítás jogát, de készen áll tárgyalni arról, hogy egy új koalíció vezető ereje legyen - jelentette be a pártszövetség kancellárjelöltje hétfőn Berlinben.

Olyan eredményt hoztak a német választások, hogy hatalmas üzletelés mehet majd a posztokért
Fotó: TASR/AP

Armin Laschet tájékoztatóján hangsúlyozta: a Bundestag-választás szoros eredménye azt jelenti, hogy egyik "egykori nagy néppárt" - azaz a CDU/CSU és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) - sem kapott egyértelmű felhatalmazást a kormányalakításra.

A CDU/CSU-t és az SPD-t alig egy százalékpont választja el egymástól,

ezért a választási eredmény helyett az a döntő tényező, hogy melyik erő tud többséget szervezni maga köré a parlamentben - mondta. Kiemelte, hogy készen állnak tárgyalni a kormányzati együttműködésről a Zöldekkel és a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP), a Bundestag azon pártjaival, amelyekkel az SPD is kormányozni kíván. Elmondta, hogy a CDU/CSU fájdalmas veszteségeket szenvedett a választáson, és ebben személyesen is van felelőssége.

MTI