Olyan idő volt a múlt héten, mintha április lett volna

2020. február 18. - 12:27 | Régió

A február 10-től 16-ig tartó hét bizonyos időszakai inkább az április elejére jellemző időjárás jeleit mutatták - közölte az év hetedik hetét értékelő klimatológiai jelentésében a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

Olyan idő volt a múlt héten, mintha április lett volna
A múlt hétvége igazán kellemes kirándulóidőt nyújtott (Fotó: TASR)

A jelentős nyugati légáramlás által az elmúlt hét első felében hideg, nedvesebb levegő érkezett térségünkbe. A szakemberek szerint figyelemre méltó jelenség, hogy azonos helyszíneken három egymást követő napon keresztül - hétfőtől szerdáig - is regisztráltak viharokat.

Közben az egész országban napokig viharos szél fújt, amely lakott területen a Poprádi járásban volt a legnagyobb erejű (119 km/h).

A hét második felében aztán jött az enyhülés - a hőmérők akár 15 fok körüli hőmérsékletet is mutattak. Az ilyen változékonyság inkább a tavaszi hónapokra jellemző.

Az előrejelzésekből tudni lehet, hogy számottevő csapadékra a hónap végéig nem igazán kell számítani. A hőmérséklet ugyanakkor változékony marad: a fagypont körüli éjszakáknak a hét végével búcsút inthetünk, ám az igencsak enyhének igérkező utolsó februári hét végére várhatóan újra lehűl majd a levegő.

(para/TASR)

Címkék: időjárás