Olyan információi vannak a rendőrségnek, amilyenekkel mások nem rendelkeznek - üzeni Hamran a miloslavovi ügyről

2022. január 7. - 10:30 | Belföld

Az országos rendőrparancsnok, a belügyminiszter és a főügyész is reagált.

Olyan információi vannak a rendőrségnek, amilyenekkel mások nem rendelkeznek - üzeni Hamran a miloslavovi ügyről
Hamran István (Archívum)
Korábban:

Gyerekbandáról a rendőrség nem, mások viszont tudnak Miloslavovban

"Még nevetett is közben" - mindenkit felelősségre vonna egy pszichológus a miloslavovi gyerekbandából

Hamran István országos rendőrparancsnok közölte, intenzíven érdeklődik a Miloslavovban (Annamajor - Szenci járás) fiatalok egy csoportja által bántalmazott és megalázott kislány esetéről a kerületi rendőrségnél, amely azt vizsgálja.

"Pillanatnyilag a rendőrség már rendelkezik olyan információkkal, amivel más, a széles nyilvánosság, a politikusok és a média sem" - üzente a rendőrkapitány, hozzátéve, hogy ezért arra kéri a nyilvánosságot és a politikusokat, legyenek tartózkodóak a nyilatkozataikat illetően és hagyják, hogy a rendőrség végezze a munkáját.

"A korai következtetések és a feszültség felesleges szítása is csak árt a nyomozásnak. Az eljárás pillanatnyilag olyan stádiumban van, hogy minden őszinte jószándék ellenére közelebbi információval nem szolgálhatunk. Biztosíthatok mindenkit, hogy mint más esetek során, úgy ezúttal is a törvény keretein belül járunk el, tekintet nélkül arra, hogy az érintett fiatalok szülei kicsodák" - fogalmazott Hamran, majd azzal zárta, hogy személyesen fog beszélni az ügyről, amint a nyomozás érdekei azt már megengedik.

Hasonló szellemben nyilvánult meg Roman Mikulec belügyminiszter, tulajdonképpen Boris Kollárnak, a parlament és a Sme rodina elnökének üzenve, érti, hogy őt is foglalkoztatja az ügy, és szívesen elbeszélget vele erről, de a legfontosabbnak azt tartja, hogy a politikusok ne szítsák tovább a feszültséget, hanem hagyják a rendőröket dolgozni az ügyön. "A fiatalok körében történő zaklatás online térben, különösen pedig a valóságban nagyon érzékeny téma minden érintett számára. (...) Az olyan állítások, hogy a rendőrség ilyen és ehhez hasonló esetekben nem tesz semmit, egyáltalán nem igazak" - szögezte le.

Emlékeztetett arra, hogy nem lehet kétségbe vonni a rendőrség munkáját azért, mert a nyilvánosság nem tud és nem is tudhat minden lépésükről. "A rendőrség a represszív intézkedéseken kívül ilyen esetekben preventíven is cselekszik" - jegyezte meg azzal, hogy a bűnügyi prevencióval foglalkozó munkatársaik gyakran tartanak előadásokat iskolákban, és így történt ez a miloslavoviban is. Ugyanakkor úgy véli, hogy a rendőrség feladata nem az iskola vagy a szülők helyettesítése, mivel ők azok, akik a legközelebb állnak a gyerekekhez és a leginkább tudnak hatni rájuk.

Maroš Žilinka főügyész az egész eljárás és annak minősítése felülvizsgálatát is elrendelte. Utasításba adta a kerületi ügyésznek, hogy vizsgálja az ügyet komplex módon, ne csak büntetőjogi szempontból, de például a fiatalkorúak gondozásának területén is.

(parameter/Denník N)