Olyan kevés pénz van a zsebünkben, hogy az EU-n belül nálunk már csak Románia áll rosszabbul

2023. október 2. - 14:25 | Belföld

Az Európai Uniót tekintve Szlovákia lakosai rendelkeznek a második legalacsonyabb pénzügyi vagyonnal a járványidőszakot és az inflációt követően. Nálunk már csak a romániaiak állnak rosszabbul. Az adósságok és a saját pénzügyi vagyon arányát tekintve viszont mi foglaljuk el az utolsó helyet – hívta fel rá a figyelmet Ján Košč, a Társadalmi-gazdasági Elemzők Szövetségének elemzője az Allianz Global Wealth Report 2023 jelentésére reagálva.

Olyan kevés pénz van a zsebünkben, hogy az EU-n belül nálunk már csak Románia áll rosszabbul
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A jelentésből kiderül, hogy míg egy átlagos szlovákiai személy 9010 euró nettó pénzügyi vagyonnal rendelkezik, addig a csehek 26 960 eurónak, a lengyelek pedig 11 200 euróvanak örülhetnek. Košč szerint nemcsak az alacsony pénzügyi vagyon jelent problémát, hanem annak elégtelen növekedése is, különösen az infláció kapcsán. További problémának tartja az átlagos szlovákiaiak eladósodásának mértékét.

Az OECD-országok keretein belül Szlovákia a rekorderek közé tartozik a tartozások és a pénzügyi eszközök arányát tekintve – az adósság aránya a bruttó pénzügyi eszközökhöz képest 52 százalékos. Szlovákia mellett csak Finnországban (51 százalék), Thaiföldön (53 százalék) és Norvégiában (70 százalék) haladja meg ez az érték az 50 százalékot.

Az elemző szerint a szlovákiaiak nettó pénzügyi vagyonával kapcsolatban az is problémát jelent, hogy vagyonuk túlnyomó részét a 2. és 3. nyugdíjpillérbe tartozó részvények és kötvények teszik ki.

„Tehát egy olyan pénzügyi vagyonról van szó, amely az emberek számára reálisan nem elérhető, például saját adósságaik helyreállítására, vagy a munkahely elvesztése, illetve kedvezőtlen élethelyzet okozta anyagi problémák leküzdésére” – tette hozzá Košč.

Tavaly a szlovákiaiak nettó pénzügyi vagyona 12,5 százalékkal 9010 euró/fő szintre csökkent. A közel 60 országot tömörítő listán így Szlovákia a 40. helyet foglalja el.


TASR/para