Olyan környezeti katasztrófa fenyegette a Kis-Dunát, hogy a pozsonyiak még a wc-t sem húzhatták volna le

2020. február 3. - 15:45 | Régió

A Pozsonyi Vízművek feljelentést tesz a vereknyei központi szennyvíztisztító állomás biztonságos működésének veszélyeztetése miatt, mert a csatornahálózatba jelentős mennyiségű kőolajszármazék került. És ez nem az első eset.

Olyan környezeti katasztrófa fenyegette a Kis-Dunát, hogy a pozsonyiak még a wc-t sem húzhatták volna le
Fotó: tasr

A szennyezésre múlt csütörtökről és péntekre virradó éjjel került sor. A vízművek vezetője, Peter Olajoš szerint néhány hordónyi motorolajat önthettek a csatornába. Hozzátette, a beosztottjai éberségén és gyors reakcióján múlt, hogy a víztisztító nem károsodott meg és hogy a szennyezett víz nem került a Kis-Dunába, ami ekológiai katasztrófával is járhatott volna.

A szennyezés olyan mértékű volt, hogy a víztisztító állomást legalább két hétre le kellett volna állítani. Ez olyan válsághelyzetet eredményezett volna, hogy az egész fővárosban tilos lett volna a szennyvizet leereszetni.

Az utóbbi másfél évben ez már a harmadik hasonlóan komoly szennyezés, ezért kénytelen volt a vízművek feljelentést tenni ismeretlen tettes ellen. Akár nyolc év büntetés is fenyegetheti az elkövetőt.

TASR