Olyan a koronavírusos helyzet, hogy nem tanácsos nagyobb családi ünnepséget tartani

2020. augusztus 4. - 20:30 | Belföld

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) azt javasolja, hogy csak akkor utazzunk külföldre, ha valóban szükséges, és tartsuk be a megelőző jellegű óvintézkedéseket. A kedden közzétett aktuális közlemény szerint az óvintézkedések fokozatos feloldása és a határok megnyitása növelte annak a kockázatát, hogy külföldről behurcolják Szlovákiába az új típusú koronavírus-fertőzést.

Olyan a koronavírusos helyzet, hogy nem tanácsos nagyobb családi ünnepséget tartani
Illusztráció (tasr/AP)

A hivatal munkatársai nem javasolják a nagyobb családi ünnepségek szervezését sem. Az állampolgárokat arra intik, hogy tartsák be az arcmaszk – távolság – kezek hármas szabályt. A járványügyi helyzetet folyamatosan figyelemmel követik.

A közlemény szerint külföldön ajánlott a kevésbé látogatott helyeken szállást foglalni, ahol kevesebb az ember. Be kell tartani a biztonságos távolságot az idegenektől, figyelni kell az alapos kézmosásra, és a belső terekben, vagy ott, ahol sok ember gyűlik össze, továbbra is arcmaszkot kell hordani. A rövidebb utakra ajánlott személyautót igénybe venni a tömegközlekedés helyett.

A hivatal nem javasolja olyan nagyobb családi ünnepségek szervezését, amelyre az ország különböző részeiből, vagy külföldről érkeznek a rokonok. Az aktuális jelentés szerint a hivatal számolt azzal, hogy növekedni fog a fertőzések száma. Az esetek többségében külföldről hozzák be a vírust. A felelősségteljesen viselkedő állampolgárokkal, akik külföldről hazatérve karanténba vonultak, a regionális közegészségügyi hivatalok rendszeresen felveszik a kapcsolatot, és figyelemmel kísérik az egészségi állapotukat.

A hivatal továbbra is arra számít, hogy emelkedni fog a pozitív esetek száma, hiszen tovább folyik az igazolt fertőzöttekkel kapcsolatba került, fertőzésgyanús személyek, valamint a külföldről hazatelepülők tesztelése.

TASR