Olyan magas az infláció Szlovákiában, hogy az egy évvel ezelőtti élelmiszerárakkal idén már akcióban sem találkozhatunk

2022. november 23. - 08:28 | Belföld

Szlovákiát már több mint egy éve sújtja a masszív drágulás. Az energia- és az üzemanyagárak mellett az élelmiszerárak jelentik a legnagyobb problémát. Utóbbiak már olyan szinten járnak, hogy a most akciós áruk drágábbak, mint egy évvel ezelőtt normális árban – írja a TV Noviny.

Olyan magas az infláció Szlovákiában, hogy az egy évvel ezelőtti élelmiszerárakkal idén már akcióban sem találkozhatunk
Illusztráció (Fotó: TASR)

Októberben az infláció kis híján elérte a 15 százalékot, amire az évszázad kezdete óta nem volt példa. Az élelmiszer, ami leginkább megrövidíti a háztartások számláját, több mint 26 százalékkal drágult.

Jana Glasová elemző szerint októberben az inflációt az élelmiszer- és az energiaár húzta leginkább, aminek növekedése még jobban gyorsult. Hozzátette: ezek a tételek képezik az összes kiadásunk megközelítőleg felét.

Sokan észrevehették, hogy az üzletek által kínált akciók drágábbak, mint ugyanannak az árunak az egy évvel ezelőtti normális ára. Például ma akciósan 2,4 euróért veszünk 250 gramm vajat, miközben tavaly a normális ára 1,99 euró volt. Sőt, akciósan 1,5 euróba került.

Tavaly 2,59 eurót fizettünk akciósan 30 darab tojásért, jelenleg a kedvezményes ár 4,39 euró. A csirkehús is majdnem 50 centtel drágább akciósan, mint az egy évvel ezelőtti normális ára.

A rosszabb hír, hogy az infláció várhatóan az elkövetkező hónapokban sem esik majd vissza, így semmilyen területen sem számíthatunk jelentősebb enyhülésre..


(tvnoviny.sk)