Olyan méreteket öltenek a vadak által okozott károk, hogy a helyzet már tarthatatlan

2022. május 13. - 08:13 | Belföld

A vadászható és a védett vadak évről évre egyre nagyobb károkat okoznak a hazai termőföldeken.

Olyan méreteket öltenek a vadak által okozott károk, hogy a helyzet már tarthatatlan
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Ezek a károk tavaly elérték a 26 millió eurót, az elmúlt négy évben pedig 72 millió euróra tehető. Erről a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) képviselői tájékoztattak csütörtökön.

A kamara alelnöke, Miroslav Štefček szerint a károk a valóságban ennél is nagyobbak, ugyanis csak azokat vették számításba, amelyekről a tagok beszámoltak. „Tavaly ilyen módon a mezőgazdasági területen csaknem 87 ezer hektáron keletkeztek károk. Ezek demotiválják a termelőket és csökkentik az élelmezésbiztonságot" - mondta.

A túlszaporodott vad a Lévai, a Nagykürtösi, a Nyitrai, a Senicai járásban és Pozsony környékén okozta a legnagyobb károkat, de gyakorlatilag Szlovákia egész területéről jelentik a károkat.

A veteményeken belül a kukoricát, a búzát és a repcét érinti leginkább, de különféle károkat okoztak a vadak a szőlősökben, a gyümölcsösökben és zöldségesekben is. A gazdálkodók szerint a helyzet már kontrollálhatatlan, és sürgős intézkedésre van szükség. A termelőknek nem áll rendelkezésükre kompenzáció, a problémát rendszerszinten és jogszabályilag kellene kezelni. Szerintük a megoldás egy kellőképp összeállított vadászati ​​törvény lenne.

Ez a badíni szövetkezet elnöke, Mojmír Haško szerint már tárcaközi egyeztetésen van. Haško maga is tagja a törvény előkészítésén dolgozó csapatnak, amelynek több mint 50 észrevételt címeztek.


(TASR)