Olyan mértékben drágul a hagyma, hogy az globális élelmiszerválsághoz vezethet

2023. március 4. - 11:42 | Külföld

Kevés van belőle, és ami van, az is drága  - talán így lehetne jellemezni mindazt, ami a hagymával történik az utolsó hónapokban. Az ENSZ ennek kapcsán egy figyelmeztetést is kiadott, melyben azt írták, hogy ha továbbra sem változik meg a helyzet, az akár globális élelmiszerválsághoz is vezethet, mivel a hagyma drágulása más zöldségek és gyümölcsök árát is nyomja fel a piacon.

Olyan mértékben drágul a hagyma, hogy az globális élelmiszerválsághoz vezethet
Fotó: TASR

A Bloomberg hírügynökség szerint, a hagyma ára világszinten mindenhol növekedésnek indult az elmúlt hónapokban. Az ENSZ és a Világbank szerint a hagyma árának drágulása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy más zöldségek és gyümölcsök ára is az egekbe szökjön. Főleg a répa, a paradicsom, a burgonya és az alma árát nyomta fel a piacon.

A hagymát szinte mindenhol fogyasztják a világon, viszont a hiány és a drágulás miatt egyre kevesebben engedhetik meg maguknak. Főleg az ázsai országokban érezhető a probléma, a hiányt főleg a pakisztáni áradások, az afrikai szárazság és az orosz-ukrán háború okozta.

Az ENSZ szerint a helyzet globális élelmiszerválsághoz vezethet, mivel a növekvő zöldség- és gyümölcsárak miatt, egyre kevesebben engedhetik majd meg maguknak, hogy egészségesebben táplálkozzanak. A szervezet szerint az egészséges táplálékokhoz több mint 3 milliárdan (!!!) nem férnek hozzá.


(TASR)

Címkék: hagyma, drágulás