Olyan, mint Fico, a saját hangját is letagadja, de legalább órákon keresztül nyaggatták Kočner pincsikutyusát, Trnkát

2020. június 2. - 20:50 | Belföld

Hosszú órákkal ezelőtt kezdődött, és csak este 20 után ért véget a fegyelmi eljárás Dobroslav Trnka volt főügyész ügyében a Szlovák Főügyészség fegyelmi bizottsága, és annak elnöke, Izsák Attila előtt.

Olyan, mint Fico, a saját hangját is letagadja, de legalább órákon keresztül nyaggatták Kočner pincsikutyusát, Trnkát
Fotó: tasr

Trnka kihallgatása zárt ajtók mögött zajlott vagy 8 órán keresztül. A nyilvánosság kizárását a bizottsági elnök javasolta bizonyos folyamatban lévő büntetőeljárásokra hivatkozva. Az intézkedéssel egyetértett Trnka, a jogi képviselője és az ügyész is. Este 21-kor jött a hír, hogy a kihallgatást június 23-án folytatják.

Trnka azzal követhetett el fegyelmi vétséget, hogy 2019 októberében interjút adott a Markíza televíziónak a Marian Kočnerral folytatott beszélgetését rögzítő hangfelvétel kapcsán. Ez utóbbinak köze van a Gorilla-ügyhöz. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Trnka a hangfelvétellel kapcsolatban elmondta, nem tudja megerősíteni, hogy valóban a saját hangja szerepel rajta, a médiában ugyanis rossz minőségben hozták nyilvánosságra.

A fegyelmi eljárás indításának másik oka az interjú azon része, melyben Trnka Jozef Majský vállalkozó 2004-es szabadlábra helyezéséről beszél.

Jaromír Čižnár főügyész 2019 októberében ideiglenesen felfüggesztette tisztségéből Trnkát, miután indítványozták ellene a fegyelmi eljárást. Trnka ellen hivatali hatáskörrel való visszaélés ügyében büntetőeljárás is indult, amiért nem adta át a bűnüldöző szerveknek a Gorilla-felvételt. A volt főügyész rendkívüli jogorvoslatért folyamodott a főügyészséghez.

Trnkáról a közelmúltban sok minden kiderült. Marian Kočner gyakorlatilag a csicskájaként hordta le egy telefonbeszélgetés során, melyet ő rögzített, amiért Trnka állítólag egy ügyvéddel és Bereczk Oszkár albári polgármesterrel együtt megzsarolták Jaroslav Haščákot, a Penta tulajdonosát a Gorilla-hanganyaggal.

Ezt követően előkerült egy videófelvétel arról, hogy Kočner valamikor 2000-ben felszerelt egy videókamerát Trnka irodájában, aki ezután több beszélgetést is rögzíthetett. Ezek egyike 2010-ből származik. Trnka ügyészi funkcióját ezt követően függesztette fel Jaromír Čižnár legfőbb ügyész.

TASR