Olyan problémák kerültek a felszínre a pandémia hatására, amelyeket az egészségügyi miniszter szerint is sürgősen oldani kell

2021. október 19. - 12:38 | Belföld

A pandémia második hulláma után egyre hangsúlyosabbá váltak az emberek lelki egészségével kapcsolatos problémák.

Olyan problémák kerültek a felszínre a pandémia hatására, amelyeket az egészségügyi miniszter szerint is sürgősen oldani kell
Fotó: TASR/Jaroslav Novák

Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) a mentális egészség világnapja alkalmából kedden a Szlovák Pszichiátriai Társaság, a Liga a Lelki Egészségért, az IPčko.sk, valamint a Gyermekbiztonsági Vonal képviselőinek jelenlétében hangsúlyozta, hogy foglalkoznak a lelki egészség problémájával, amelyet gyakran tabuként kezelnek.

Az egészségügyi tárca vezetője kiemelte, a célja olyan környezet megteremtése, amely lehetővé teszi az embereket segítő szolgáltatások létrehozását. Rámutatott, hogy a helyreállítási terv erre a területre is összpontosít.

"A helyreállítási tervnek köszönhetően Szlovákiában is szeretnénk formába hozni a mentálhigiénés ellátást. Elindítottuk az első Nemzeti Mentális Egészségügyi Támogató Vonalat, a pszichiáterekkel és nonprofit szervezetekkel együttműködve biztosítani akarjuk, hogy Szlovákiában mindenki akadálymentesen hozzáférhessen az elsősegélyhez a mentális egészség területén” – nyilatkozta a miniszter.

Rámutatott, hogy 105 millió eurót különítettek el például az aluldimenzionált kapacitások fejlesztésére, beleértve a különböző típusú központok és nappali ellátók építését, a diagnosztikai módszerek és kezelések korszerűsítését, valamint a személyzet képzését.

A mentális egészség világnapja alkalmából a Szlovák Pszichiátriai Társaság elnöke, Ľubomíra Izáková kiemelte, a Bezhlavo a Bez rozdielov nevű kampányuk célja, hogy nyíltan beszéljenek a lelki egészség témájáról, illetve eloszlassák a pszichiátriával és a mentális betegségekkel kapcsolatos mítoszokat és előítéleteket.

"Ha valaki valamilyen oknál fogva fél, vagy nem tudja megtenni az első lépést pszichológus vagy pszichiáter felé, akkor rendelkezésére állnak telefonszámok, e-mail-címek és online tanácsadási szolgáltatások, amelyek névtelenül segítséget nyújtanak számára" – mondta.

A 0800 193 193-as telefonszámon elérhető mentálhigiénés támogató vonal létrehozása és működtetése hozzájárul ahhoz, hogy jobb elérhetőséget biztosítsanak a pszichiátriai tanácsadás terén mindazoknak, akiknek szükségük van rá. A vonal hétköznap 14.00 és 22.00 óra között, hétvégén 10.00 és 18.00 óra között üzemel. Működésén 29 pszichológus dolgozik megfelelő szakértelemmel és sokéves tapasztalattal.

Segítség kérhető továbbá a 0800 800 566-os segélyvonalon, a gyermekek és fiatalok segélyvonalán a 116 111 -es számon, az erőszak áldozatainak segélyvonalán a 0850 111 321-es számon, a krízis-segélyvonalon a 0800 500 333-as számon, illetve a www.ipcko.sk weboldalon, amelyet elsősorban fiatalok megsegítése céljából hoztak létre.

Továbbra is működik továbbá a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat, amely hétfőtől vasárnapig 0-24 órában két telefonszámon – 0918 500 333 és 0904 500 338– alapdíjas szolgáltatásként érhető el. A telefonszámokon magyarul fogadják a hívást.

A pszichológushoz és a pszichiáterhez orvosi beutaló nélkül is bejelentkezhetünk.


(TASR/para)