Olyan sejtek vannak a Szputnyikban, amelyeknek az európai normák szerint semmi keresnivalójuk nem lenne ott

2021. április 28. - 10:16 | Belföld

Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter nem veszi figyelembe a brazil egészségügyi hatóság megállapításait a Szputnyik V-ről való döntés során. Továbbra sem tudni azonban, hogy mikor kezdődhet el az oltás az orosz vakcinával - írja a Sme.sk.

Olyan sejtek vannak a Szputnyikban, amelyeknek az európai normák szerint semmi keresnivalójuk nem lenne ott
Fotó: TASR

Az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatalhoz (ŠÚKL) hasonlóan ezúttal a brazil egészségügyi hatóságok adtak ki véleményt a Szputnyikról, ami a szlovákiainál is kritikusabb.

Brazília hétfőn közölte, hogy az ország egészségügyi hatósága, az Anvisa nem hagyta jóvá a Szputnyik V orosz vakcina alkalmazását, ezért Brazília nem fog belőle importálni. Az Anvisa – amely az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) hasonló hivatal – öttagú igazgatótanácsa egyhangúlag döntött úgy hétfőn este, hogy nem hagyja jóvá a Szputnyik importját, mert a hivatal szakértői szerint nem áll rendelkezésükre megfelelő információ az oltóanyag biztonságáról, minőségéről, hatékonyságáról, és ez túl nagy kockázatokat rejt magában.

„Soha nem fogjuk megengedni, hogy szükséges bizonyítékok nélkül brazil állampolgárok milliói legyenek kitéve egy olyan termék veszélyeinek, amelynek minőségéről, biztonságosságáról és hatékonyságáról nincsenek egyértelmű bizonyítékok” – hangsúlyozta Antonio Barra Torres, az Anvisa elnöke.

A brazil egészségügyi hatóság legsúlyosabb érve, hogy a vakcinában szaporodásra képes hordozóvírus lehet, és ez az Anvisa orvosai szerint súlyos rendellenességeket okozhat.

A brazil hatóságok szerint olyan sejtek vannak a vakcinában, amelyeknek a brazil és az európai normák alapján sem lenne ott semmi keresnivalójuk. Az adenovírus ugyanis ezeknek a sejteknek a jelenléte miatt elszaporodhat az oltott személy szervezetében. „Ez fertőzésekhez vezethet, ezen kívül pedig egyéb egészségügyi problémákat és akár halált is okozhat, elsősorban a legyengült immunrendszerű személyeknél és azoknál, akik légzési problémákkal küzdenek” – áll a brazil hivatal állásfoglalásában.

A SME napilap úgy tudja, a szlovákiai gyógyszerellenőrzési hivatal is ugyanerre a megállapításra jutott az orosz vakcina saját vizsgálata során, és éppen ez volt az oka annak, hogy nem javasolták a Szputnyikkal történő oltást.

Tatiana Betáková, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Orvosbiológiai Központjának virológusa elmondta, olyan sejtekről van szó, amelyek segítik az adenovírus szaporodását, az európai normák szerint azonban ezek nem kerülhetnek bele a vakcinába.

Betáková szerint a szervezetbe kerülő sejteknek a mennyisége minimális, ezért az egészséges embereknél nem is okoz különösebb problémát, azoknál viszont, akiknek az immunrendszerük gyenge, előfordulhatnak bizonyos tünetek.

A hasonló elven működő vektorvakcinák, mint az AstraZeneca vagy a Johnson & Johnson esetében nem tapasztaltak hasonló problémákat.

A SME kérte Igor Matovič korábbi kormányfő, jelenlegi pénzügyminiszter állásfoglalását a brazil egészségügyi hatóságok megállapításai kapcsán, a tárca sajtóosztályától azonban egyelőre nem érkezett válasz. Az orosz oltóanyag megvásárlása és az azt követő kormányválság közben Matovič többször is bírálta a ŠÚKL igazgatónőjét, Zuzana Baťovát az elutasító állásfoglalása miatt. A pénzügyminiszter először Moszkvába utazott, miután az orosz fél visszakérte a Szlovákiába szállított vakcinákat, majd Magyarországra ment, hogy segítséget kérjen a Szputnyik V bevizsgálásában. Közben viszont az oroszok is vakcinamintákat kértek Szlovákiától, hogy azokat a saját laboratóriumukban tesztelhessék le. Lengvarský szerint az orosz oltóanyag szlovákiai felhasználásáról csak ezt a tesztet követően hozzák meg a végső döntést. A miniszter hozzátette, a brazíliai megállapítások nem befolyásolják majd a szlovákiai használatról szóló döntést.


(SME/para)