Olyan változtatások jönnek a járványügyi intézkedésekben, amelyek már-már a koronavírus előtti időket hozzák vissza

2022. március 10. - 12:49 | Belföld

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) csütörtökön nyilvánosságra hozta az új szabályzatot, amellyel a kormány által enyhített járványügyi intézkedésekre reagál.

Olyan változtatások jönnek a járványügyi intézkedésekben, amelyek már-már a koronavírus előtti időket hozzák vissza
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

„Március 14-től megszűnik a kiskereskedelmi és szolgáltatási tevékenység működésének, valamint a tömegrendezvények szervezésének szabályozását érintő rendelet. Ez azt jelenti, hogy minden üzletre és szolgáltatásra, illetve tömegrendezvényre – amellett, hogy alapüzemmódban működnek majd – nem vonatkozik a kapacitás-, valamint a nyitvatartási korlátozás” – áll az ÚVZ határozatában.

Továbbra is érvényben marad viszont a reszpirátor viselése az üzletekben, szolgáltatásokban és tömegrendezvényeken, és ez alól a kültéri tömegrendezvények sem képeznek kivételt.

Az ÚVZ jövő héten új iránymutatót ad ki a tömegrendezvények szervezését, illetve az üzletek és szolgáltatások működését illetően.

Az új határozat szerint a sajtótájékoztatókon felszólaló személyeknek, valamint a híradói és publicisztikai műsorok résztvevőinek már nem kell szájmaszkot viselniük. Ez viszont nem vonatkozik az újságírókra, akik részt vesznek ezeken az eseményeken.

Szintén nem kell már negatív PCR-tesztet felmutatni azt követően, ha valaki rizikósnak minősített országból érkezik Szlovákiába. A rendelet a kormány által szerdán jóváhagyott új intézkedések változatán alapul.


TASR/para