Olyasvalakinek volna legnagyobb esélye az elnökválasztáson, aki nem is akar indulni

2018. november 19. - 09:33 | Belföld

Öt éve Robert Ficóval melléfogott a Smer, a külügyminiszternél, Miroslav Lajčáknál pedig most nem igazán találhatnak erősebb jelöltet, viszont ő már többször is cáfolta, hogy indulna. A Markíza Na telo c. adása által a Focus ügynökségtől megrendelt közvélemény-kutatás szerint Lajčák mindenkit legyőzne a második körben, még Robert Mistríket is, aki pedig csak Lajčáktól kapna ki.

Olyasvalakinek volna legnagyobb esélye az elnökválasztáson, aki nem is akar indulni
Miroslav Lajčák (Fotó: TASR-archív)

Ha az elnökválasztás második körében Miroslav Lajčák és a függetlenként induló, de az SaS és a Spolu által támogatott Robert Mistrík találkozna, akkor a külügyminiszter meglehetősen magabiztosan győzne.

A Focus felmérése szerint 40,6% szavazna Lajčákra, míg csak 18,9% Mistríkre (29,1% nem venne részt egy ilyen voksoláson, 11,3% pedig nem tudta eldönteni, kt válasszon).

A felmérésbe bevont politikusok közül viszont a két ellenzéki formáció által támogatott Mistrík, noha szorosan, de le tudná győzni például Richard Rašit, amennyiben a Smer végül őt indítaná, valamint Andrej Dankót (SNS), a parlament elnökét is.

A Focus egyébként kérdésében arra volt kíváncsi a november 7 és 14. között végzett felmérés során, hogy ha a második körbe két konkrét, általuk megnevezett jelölt jut be, a választó hogyan döntene.

Tudni kell azonban, hogy sem Lajčák, sem Raši, sem Danko nem jelentette be egyelőre, hogy indulna az elnökválasztáson, velük egyelőre inkább csak a sajtó számol. Lajčák korábban meglehetősen elutasító volt a jelöltséggel kapcsolatban, a Markíza Smotánka c. műsorában azonban azt mondta, hogy nem szeretné meggondolni magát az indulással kapcsolatban, ha viszont ezt mégis megtenné, ahhoz nagyon erős jelzéseket kellene kapnia az emberektől.

Lajčákra szavaznának egyértelműen a Smer és az SNS szimpatizánsai, de az ellenzéki Sme rodina és a parlamenten kívüli KDH szavazóinak többsége is. Mistríkre voksolna az SaS és a Spolu választóinak többsége, míg a Progresívne Slovenkso és az OĽaNO szimpatizánsai esetében mindkettőre nagyjából ugyanannyian szavaznának.

A Híd és az ĽSNS választóinak többsége ilyen esetben nem menne el szavazni (Bugár Béla és Marián Kotleba is a jelöltek között van az első körben), aki viszont igen, azok többsége Lajčákot választaná.

(Denník N)