Olyat lépett az állam, amivel még inkább magára haragítja az önkormányzatokat

2022. május 25. - 13:19 | Belföld

Az állam és az önkormányzatok közötti kapcsolat olyan feszült, mint korábban még soha. Ehhez jelentős mértékben hozzájárultak Igor Matovič pénzügyminiszter javaslatai, amelyek jelentős hatással lesznek az önkormányzatok költségvetésére.

Olyat lépett az állam, amivel még inkább magára haragítja az önkormányzatokat
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A helyzet kicsúcsosodásához azonban nemcsak az önkormányzatok költségvetésével kapcsolatos aktuális probléma vezetett, már az oltás kapcsán is felmerültek nézeteltérések – mutatott rá az Aktuality.sk.

Tavaly, amikor az emberek tömeges oltására volt szükség, az állam ezt a megyékre bízta, amelyek nagy kapacitású oltóközpontokat alakítottak ki. Az állam akkor megegyezett a megyékkel, hogy a szervezéssel kapcsolatban felmerülő költségeket megtéríti egyösszegű kifizetés formájában.

Az egyezség ellenére azonban most azt kérik a megyékről, hogy mindent számlázzanak ki, és a fennmaradó pénzt juttassák vissza az államnak.

Bizonyos megyék kifogásolják a tisztázatlan szabályokat, valamint azt is, hogy az oltás többe került, mint amekkora összeget kaptak, és most ráadásul vissza kell juttatniuk a pénz egy részét. Ennek kapcsán felhívták a figyelmet arra, hogy ez a jövőben hatással lehet az állammal való együttműködésükre. Másrészt viszont az egészségügyi minisztérium az általuk aláírt szerződésre hivatkozik.

Marek Mačica, a Besztercebánya Megyei Önkormányzat munkatársa rámutatott, mindez komolytalan hozzáállás az egészségügyi tárca részéről, hiszen olyan kiadásaik is voltak az oltás által, amelyeket az állam nem ismert el, ezért nem is voltak szerződésbe foglalva. Ilyenek voltak például a klímaberendezések, amelyekre a nyári melegekben volt szükség, valamint a szórólapok, amelyekkel propagálták az oltást.

Az előzetes számítások szerint a megyéknek összesen legalább 650 ezer eurót kell visszajuttatniuk az államkasszába. Ebben az összegben még nem szerepel Pozsony, Nagyszombat és Kassa megye része, itt ugyanis még nem közöltek konkrét összegeket.

Pozsony megye szerint a pénz hiányozni fog az olyan szolgáltatások biztosítását illetően, mint a közlekedés, az oktatás, a szociális ügyek, valamint a kultúra.

A tárca szerint azáltal, hogy az el nem költött pénz visszakerül az állami költségvetésbe, teljesül az átlátható gazdálkodás feltétele.


(Aktuality.sk)