Omikronra várva

Juhász László | 2022. január 14. - 16:13 | Vélemény

A szakemberek szerint az új variáns terjedését már nem lehet megakadályozni.

Omikronra várva
Fotó: TASR

Még fel sem ocsúdtunk a deltás variáns okozta pánikból, máris itt a következő vésztjósló betű a görög ábécéből.

A víruskutatóknak van egy jó és egy rossz hírük. Mikor először hallottunk az omikronról, a koronavírus Dél-Afrikából származó variánsáról, az illetékesek a jó hírrel kezdték a tájékoztatást. Az első fertőzések után ugyanis kiderült, hogy az omikron sokkal ritkábban okoz súlyos betegséget, mint elődje.

Csakhogy ennek az érmének is két oldala van. A rossz hír ugyanis az, hogy minden eddiginél szédületesebb tempóban terjed az új variáns, napokon belül dominánssá válhat Szlovákiában is.

De miért baj ez, ha az omikron nem olyan veszélyes, mint a delta? Nos, azért nagy a baj, mert a hétköznapjainkra sokkal rosszabb hatással lehet, mint az eddigi variánsok. A szakértők ugyanis arra figyelmeztetnek, hogy a sohasem látott sebességgel terjedő új variáns okozta tömeges megbetegedések miatt szinte leállhat az ország működése. Nem arról van szó tehát, hogy a kormány lezárná az országot, hanem minden bizonnyal az omikron teszi ezt majd meg, néhány héten belül.

A munkáltatók tömeges megbetegedésekre készülnek, az egészségügyi miniszter szerint pedig az állam által biztosított alapvető szolgáltatások is veszélybe kerülhetnek. Ezt elkerülendő, már azt sem zárta ki Vladimír Lengvarský, hogy ha nagy lesz a baj, akár pozitív teszttel rendelkező dolgozók is munkára foghatók lehetnek. Képzeljék el, ahogy a kórházakban, hőerőművekben koronavírussal fertőzött alkalmazottak dolgoznak. Ezek azért eléggé kijózanító kilátások.

Mindannyiunk számára természetes, hogy ha megnyomjuk a villanykapcsolót, kigyullad a villany. Ha eltekerjük a csapot, folyni kezd a víz. Ha bemegyünk a boltba, kapható kifli vagy kenyér. Ha kimegyünk a vasútállomásra, (még ha késik is, egyszer csak) jön egy vonat. Ha felhívjuk a mentőket, érkezik a rohamkocsi. Mindez azonban számunkra láthatatlan emberek munkájának eredménye. Olyanoké, akik ugyanúgy megfertőződhetnek, mint bármelyikünk.

Egyre többen értenek egyet abban, hogy az omikron rohamos terjedését már nem lehet megakadályozni. Nemcsak azért, mert gyakorlatilag mindenki szabadon járhat-kelhet az országban, sőt, ha kedve tartja, külföldre is kiruccanhat. Azért sem kerülhetjük el az ajtónkon dörömbölő omikront, mert az emberek nagy része még mindig nem hajlandó beoltatni magát. Hiába minden híradás, újságcikk, kampány – sokan továbbra is érinthetetlennek tartják magukat, a többiekre pedig magasról fütyülnek.

Csakhogy az oltatlanok számára is van egy rossz hírem: az ország létfontosságú szolgáltatásainak esetleges bedőlése őket is sújtani fogja, nemcsak azokat a „birkákat”, akik felvették az oltást.

Címkék: omikron variáns