Önálló kiállítása lesz egy humanoidrobot-művésznek

2019. június 7. - 09:20 | Kultúra

Kiállítás nyílik Ai-Da humanoidrobot-művész alkotásaiból. A mesterséges intelligencia rajzait, festményeit és szobrait bemutató tárlat az oxfordi Barn Galériában tekinthető meg a jövő héttől.

Önálló kiállítása lesz egy humanoidrobot-művésznek
Fotó: Times of India

A „világ első ultrarealisztikus mesterséges intelligenciájú humanoidrobot-művésze”, Ai-Da nyolc rajzát, húsz festményét, négy szobrát és két videóját láthatja a közönség június 12-étől. Aidan Meller, a robotművész létrehozója és a Barn Galéria tulajdonosa szerint a kiállítás "új hanggal" gazdagítja a világ művészetét.

Meller szerint fontos meghallani a technológia hangját, mert az mindenkire hatással van. Szerinte a mesterséges intelligencia felhasználása és kihasználása a következő évtizedben központi téma lesz. Hozzátette, hogy szeretnék felhívni a figyelmet az ezzel kapcsolatos etikai kérdésekre.

Az Ada Lovelace brit matematikusról és komputerúttörőről elnevezett humanoid, Ai-Da a szemébe épített kamerák és az Oxfordi Egyetem tudósai által kifejlesztett algoritmus segítségével tudja lerajzolni azt, amit lát.

A rajzoláshoz ceruzát vagy tollat használ, mechanikus karjának mozgását a koordinátákat megadó algoritmus szabályozza.

Az Unsecured Futures (Bizonytalan jövők) című kiállítás rajzai Lovelace és Alan Turing előtt tisztelegnek, Ai-Da absztrakt festményein egyebek mellett fák láthatók, egyik videóját pedig Yoko Ono 1965-ös Cut Piece című performansza ihlette.

Az áprilisban elkészült humanoid robot, Ai-Da összes munkája elkelt már, több mint egymillió fontot fizettek értük.

MTI

Címkék: humanoid, kiállítás