Ondrej Dostál, az SaS és a Za ľudí kiáll a második nemzetiség mellett

2021. január 28. - 12:42 | Belföld

A kormánypárti SaS és a Za ľudí képviselői nem értenek egyet azzal, hogy a népszámlálás előtti utolsó pillanatokban egyes képviselőtársaik el akarják törölni azt a lehetőséget, hogy a lakosok két nemzetiséget is megjelölhessenek a népszámlálási űrlapokon.

Ondrej Dostál, az SaS és a Za ľudí kiáll a második nemzetiség mellett
Ondrej Dostál (Fotó: Facebook - Ondrej Dostál)

Az új gyakorlat - amely a szomszédos Magyarországon és Csehországban standardnak számít - lehetővé teszi, hogy a lakosok a "Mi az ön nemzetisége?" kérdésre megadott válasz mellett megjelöljenek egy másik nemzetiséget is, amelyhez kötődnek.

Ennek a kérdésnek az eltörléséért kardoskodik az OĽANO parlamenti képviselője, Gyimesi György, akinek kezdeményezése mögé tegnap az Összefogás elnöke, Mózes Szabolcs is felsorakozott. A magyar kisebbséghez tartozó politikusok között is megosztónak számít a téma, mivel például számos szakember és a hidas Ravasz Ábel is a második nemzetiség megtartásának lehetősége mellett állt ki, és így tett Bukovszky László kormánybiztos is.

A kérdéskörhöz csütörtökön hozzászólt a kormánypárti SaS és a Za ľudí képviselőinek egy része is, akik a parlamentben tartottak sajtótájékoztatót. Szószólójuk, Ondrej Dostál szerint szerencsétlen és helytelen, hogy a népszámlálás előtti utolsó pillanatban akarják eltörölni a második nemzetiség megadásának lehetőségét.

"Léteznek kettős nemzeti identitással rendelkező emberek, olyanok, akik két nemzetiséghez is kötődnek. Itt vannak a vegyesházasságok is. Különösen összetett a kérdés a roma közösségben. Nemzetiségi identitások különböző formái léteznek, és nem olyan egyszerű az egész, hogy minden ember egyetlen nemzetiség tagjának érzi magát, és kész"

- jelentette ki a sajtótájékoztatón Ondrej Dostál.

Zuzana Kumanová, a kulturális minisztérium államtitkára megjegyezte, hogy Szlovákiában 13 nemzetiség tagjai vannak jelen, akik különböző történelmi identitással rendelkeznek.

"Ezek a kisebbségek képviselve vannak a nemzeti kisebbségek bizottságában, ahol évek óta folyamatos párbeszéd folyik a népszámlálásról. Ott konszenzus született arról, hogy a második nemzetiségről szóló kérdés helyes" - mondta Kumanová. Szerinte az utolsó pillanatban mindezt megváltoztatni nem volna korrekt lépés a kisebbségekkel szemben.

Ondrej Dostál nem ért egyet Gyimesi György azon álláspontjával, hogy az előkészítő folyamat nem volt elég transzparens, és nem folyt a témával kapcsolatban társadalmi vita. Dostál megjegyezte: a változásokat előbb is javasolni lehetett volna, hiszen tíz hónapja hivatalban van az új kormány.

Dostál hangsúlyozta azt is, hogy a második nemzetiségre vonatkozó kérdést egy általános érvényű jogi előírás szabályozza. Aminek megváltoztatására nincs elég idő a népszámlálás február 15-i kezdetéig.

"Ha ezt meg akarnák változtatni, akkor a Statisztikai Hivatal kapcsolódó intézkedését is meg kéne változtatni. Ennek meg kéne jelennie a Törvénytárban, de előtte még a javaslatnak tárcaközi egyeztetésre kell kerülnie. Mindez a törvényalkotási szabályok szerint 15 napig tart. Ennek lerövidítésére semmilyen indok nem létezik. Úgyhogy ha a Statisztikai Hivatal meg akarná változtatni az intézkedést még a népszámlálás előtt, akkor meg kéne sértenie a kormány törvényalkotási szabályait"

- nyilatkozta Ondrej Dostál.

(parameter/TASR)