Ondrej Dostál el akarja érni, hogy bárki lehessen szabadon kettős állampolgár

2020. július 4. - 15:43 | Belföld

A kormánykoalíció három parlamenti képviselője - Ondrej Dostál, Radovan Kazda (mindketten SaS), Ján Benčík (Za ľudí) - azt akarják elérni, hogy az állampolgársági törvény kerüljön vissza a 2010 előtti állapotába.

Ondrej Dostál el akarja érni, hogy bárki lehessen szabadon kettős állampolgár
Ondrej Dostál parlamenti képviselő (Fotó: TASR)

A hármas azt javasolja, hogy a Szlovák Köztársaság állampolgárai teljesen szabadon vehessék fel bármely másik állampolgárságát anélkül, hogy elveszítsék a szlovákot. A második állampolgárságot pedig nem kötnék semmilyen feltételhez.

Ondrej Dostál úgy véli, a törvényt úgy kell megváltoztatni, hogy akarata ellenére senki ne veszítse el szlovák állampolgárságát. Ő és két kollégája ezért megjegyzéseket küldött ahhoz a törvénymódosításhoz, amit jelenleg a szlovák belügyminisztérium készít elő.
A tárca azért dolgozik a törvénymódosító javaslaton, mert a kormányprogramban is szerepel: lehetővé teszik a kettős állampolgárságot azok számára, aki huzamosabb ideje az adott második országban élnek.

Dostálék ugyanakkor hangsúlyozzák: ez nem elég. Szerintük egy másik állampolgárság felvételét teljesen szabaddá kell tenni, és nem szabad semmilyen feltételhez kötni.

"Az állampolgársági törvény 2010 előtt csak egy esetben számolt az állampolgárság elvesztésével, akkor, ha az állampolgár önszántából kérvényezte ezt"

- áll Dostál hivatalos megjegyzésében. Hozzátette: ez az egyetlen lehetőség, amely összhangban volna az alkotmánnyal, hiszen az alkotmány szerint akarata ellenére senki nem fosztható meg szlovák állampolgárságától.

Miután a magyarországi Orbán-kormány 2010-ben lehetőséget adott minden határon túli magyarnak a magyar állampolgárság felvételére, az akkori szlovák, Robert Fico, Ján Slota és Vladimír Mečiar alkotta koalíció ellentörvényt szavazott meg, amely tulajdonképpen betiltotta a kettős állampolgárságot.

Azóta 3336 személy veszítette el szlovák állampolgárságát - a legtöbben cseh állampolgárok lettek.

Az elveszített szlovák állampolgárságot egy 2015-ös belügyminiszteri rendelet alapján vissza lehet igényelni, de csak abban az esetben, ha valakinek valós kötődése - pl. lakhely - van a második országoz. Azóta 947-en kérték vissza korábban elveszített szlovák állampolgárságukat.

(TASR/parameter)