Ondrejcsák marad, az SNS-es alelnök meg tovább dilizhet kifulladásig

Ondrejcsák Róbert a védelmi minisztérium államtitkára a posztján marad. Debnár Klára, a párt szóvivője arról számolt be, hogy Andrej Danko, az SNS, és Bugár Béla, a Híd elnöke, valamint Ondrejcsák és Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter keddi, nyolcszemközti tárgyalása során nem merült fel az államtitkár távozásának témája. A találkozó után egyik kormánypárti vezető sem állt a várakozó újságírók elé.

Ondrejcsák marad, az SNS-es alelnök meg tovább dilizhet kifulladásig
Ez a cikk vágta ki a biztosítékot a nemzetieknél (Facebook)

Ondrejcsák leváltását Anton Hrnko, az SNS alelnöke követelte szombaton az államtitkár egy a Sme napilapnak adott interjúja miatt, melyben a Híd politikusa a védelmi minisztérium SNS-es vezetésének tevékenységét bírálta. Hrnko felszólította Ondrejcsákot, hogy hozza nyilvánosságra a fegyverlobbitól kapott közvetlen és közvetett bevételeit előadásaiért és publikációs tevékenységéért.

Hrnko állítása szerint az SNS az utóbbi hónapokban szó szerint a „vádaskodások ágyútüzének” van kitéve. Nem csupán a párt jelöltjeit támadják, hanem kétségbe vonják az SNS őszinte törekvését is, hogy megoldja az ország azon problémáit, melyek az előző kormányok alatt gyülemlettek fel.

„Megint gondot okoz valakinek, hogy az SNS erősödik, de ezt már megszoktuk. Ha ezt az ellenzék soraiból halljuk, természetesen nem örülünk neki, de értjük, főleg annak fényében, hogy az ellenzék célja tönkretenni a kormánykoalíció pozitív munkáját, mert mást nem tudnak kínálni. Ám ha ezt a koalíció egyes jelöltjei teszik, meggondolandó, hogy egyáltalán akarják-e folytatni a közös kormányzást, és nem fontosabb-e az egójuk a koalíciónál” – üzente Hrnko.

Bugár Béla még szombaton reagált a TASR megkeresésére, és azt mondta, hogy az említett Ondrejcsák-interjú valóban támadó hangot üt meg a koalíciós partnerrel szemben. „Ha Ondrejcsák úrnak problémája van, azt a felettesével, a védelmi miniszterrel kell megoldania a tárcán belül, nem pedig az SNS-szel. Hogy érezné magát például a mi közlekedési miniszterünk, ha az SNS-es államtitkár ilyen módon támadná?” – tette fel a kérdést Bugár.

Egy nappal később már azt írták ki a párt Facebook-oldalára, hogy ők betartják a korrekt és hatékony kommunikáció szabályait, s ezt a koalíciós partnereiktől is elvárják. "Ondrejcsák Róbert már huzamosabb ideje kritizálja a minisztériumban a rendelkezésére álló szűkre szabott mozgásteret. Az államtitkár út érveit figyelmesen végighallgatjuk. A Híd elnöke ezt követően kezdeményezni fog egy Bugár-Danko találkozót, és a sajtóüzenetek helyett a felmerült problémákat a koalíciós tanács tagjaival kívánja megvitatni." – áll a párt által vasárnap közzétett bejegyzésben.

Eltelt még egy nap és a Híd közzétett a közösségi oldalon egy újabb nyilatkozatot, melyben ismét "a korrekt és hatékony kommunikáció" szabályait hangsúlyozta.

A Bugár-féle tömörülés szerint az ilyen hozzáállás kizárja "a személyeskedő megalapozatlan támadásokat, ezért ezekre sem most, sem a jövőben nem kívánunk reagálni. Ondrejcsák Róbert védelmi államtitkár szakmaisága megkérdőjelezhetetlen, két évvel ezelőtt éppen ezért jelöltük erre a posztra, visszahívására ma sem látunk okot."

sp, tasr