Öngyilkos lett a legendás olimpiai bajnok jégkorongozó

2021. április 7. - 09:45 | Sport

Önkezével vetett véget saját életének Mark Pavelich, az Egyesült Államok legendás, 1980-ban olimpiai bajnoki címet szerző jégkorongcsapatának egykori csatára – írja az Index. 

Öngyilkos lett a legendás olimpiai bajnok jégkorongozó
Fotó: NBC Sports

A Minnesota állambeli Anoka megyei bíróság kimondta, hogy a 63 éves hokis halálát fulladás okozta, amelyet ő maga idézett elő március 4-én.

Húga szerint Pavelich CTE-ben szenvedett, ami egy olyan agyi degeneratív betegség, mely a fejre mért sorozatos ütések és traumák miatt alakul ki. Számos korábbi jégkorongozónál (és amerikaifutballistánál) mutatták ki ezt a típusú elváltozást.

A CTE hatására megváltozik az ember viselkedése, hangulatingadozás, depresszió és dühkitörések jellemzik, az öngyilkosság pedig sajnos szintén nem ritka jelenség. Pavelich-et 2019 augusztusában a bíróság szociális otthonba küldte, miután horgászat közben rátámadt a szomszédjára, mert azt hitte, hogy meg akarta mérgezni a sörét.

Pavelich életének legnagyobb sikere egyértelműen az 1980-as Lake Placid-i olimpián szerzett aranyérem volt.

Mivel az ötkarikás játékokon csak amatőr sportolók játszhattak, Herb Brooks szövetségi kapitánynak egyetemista játékosokból kellett összeverbuválnia egy csapatot, amely aztán veretlenül nyerte meg a tornát.

Az utolsó előtti mérkőzésen azt a szovjet válogatottat győzték le hatalmas meglepetésre, amely akkor toronymagasan a világ legjobb csapata volt, a világ legjobb játékosaival.

Pavelich az olimpián az összes játékos közül harmadik helyen végzett a gólpasszlistán.

Ezután Svájcban játszott egy évig, majd 1981-ben a New York Rangershöz igazolt, ahol 341 meccsen 318 pontot gyűjtött.

Az 1991–92-es szezonban visszatért két meccs erejéig a San José Sharksba, majd visszavonult.

Ő az egyetlen amerikai játékos az NHL történetében, aki öt gólt lőtt egy mérkőzésen.

viaIndex