Öngyilkos merénylő robbantott egy nigériai mecsetben, sokan meghaltak

Felrobbantotta magát egy tizenéves fiú kedden egy nigériai mecsetben a reggeli ima ideje alatt, a detonációban legkevesebb tizenöt - egyes források szerint harminc - ember életét vesztette.

A fiatal merénylő az északkelet-nigériai Mubi város mecsetében hozta működésbe a testére erősített robbanóövet. A támadásban legalább húsz ember megsebesült - közölte a helyi rendőrség.

Eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, de a Boko Haram iszlamista terrorcsoport már számos hasonló merényletet követett el a térségben.

A terrorszervezettel vívott harcokban az elmúlt nyolc évben több mint 20 ezren vesztették életüket, és legalább 2,3 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására a térségben. A konfliktus teljesen tönkretette a Csád-tó térségének gazdaságát, aminek következtében mintegy 7 millió helyi lakos kénytelen súlyos élelmiszerhiánnyal szembenézni.

A Boko Haram 2014 végén egy Belgium nagyságú területet tudhatott magáénak Nigériában, azóta viszont a hadsereg a környező államok támogatásával visszaszorította a szélsőségeseket. A szervezet a saría (iszlám jogrendszer) radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcol.

(MTI)