Öngyilkos merénylőket vetnek be a szélsőségesek a kínai befektetők ellen

2021. augusztus 21. - 14:55 | Külföld

Kínai autókonvoj volt a célpontja egy öngyilkos merényletnek Pakisztán déli részén, a támadásban két helyi gyerek meghalt, többen megsebesültek, köztük egy kínai állampolgár - közölte szombaton a kínai nagykövetség.

Öngyilkos merénylőket vetnek be a szélsőségesek a kínai befektetők ellen
Fotó: TASR/AP

A merénylet pénteken történt Beludzsisztán tartományban, és a "Gwadar East Bay Expressway" nevű nagyszabású autópálya-építési projekt volt a célpontja. A projekt keretében Gvádar kikötővárost a Karacsiba vezető autóúttal összekötő hatsávos gyorsforgalmi út épül kínai befektetésből.

Kína több mint 65 milliárd dollárt fektet be Pakisztánban különféle infrastruktúra-fejlesztési projektekbe. Júliusban egy munkásokat szállító busz volt öngyilkos merénylet célpontja egy kínai részvétellel épülő gát közelében, Pakisztán északi részén. Abban a támadásban 13 ember vesztette életét, köztük kilenc kínai állampolgár.

A pakisztáni külügyminiszter közlése szerint a Tehrik-i-Talibán Pakisztán (TTP) nevű szélsőséges iszlamista szervezet követhette el a pénteki merényletet. A TTP tagadta a Reuters hírügynökségnek, hogy köze volna a támadáshoz.

MTI

Címkék: Pakisztán, Kína