Önként jelentkezett karanténközpontba egy külföldről hazautazó szlovák férfi – hiába várt a szükséges instrukciókra

2020. április 5. - 14:11 | Régió

Egy losonci származású férfi, Marek Angliából saját autójával utazott haza Szlovákiába. Úgy döntött, hogy önkéntesen bevonul az állam által irányított karanténközpontok egyikébe – az sms-ben érkező instrukciókra azonban hiába várt.

Önként jelentkezett karanténközpontba egy külföldről hazautazó szlovák férfi – hiába várt a szükséges instrukciókra
Fotó: Paraméter

Marek 30 órát autózott, mire Angliából elért Szlovákiába. Bár Szlovákiában csak hétfőn reggeltől lép érvénybe, miszerint aki átlépi a határt, annak kötelező karanténba kell vonulnia az állam által irányított karanténközpontok egyikébe, a férfi nem akarta kitenni családját az esetleges fertőzésveszélynek, ezért önként kérte az elhelyezését az állami intézetben.

A Regionális Közegészségügyi Hivatal azt tanácsolta neki, hogy vonuljon házi karanténba, Marek azonban ezt elutasította. Petar Lazarov, a belügyminisztérium szóvivőjének tájékoztatása szerint a 112-es számot kell hívnia annak, aki az ország valamely karanténközpontjába szeretne bevonulni. Ezt követően az illető kap egy sms-t olyan instrukciókkal, hogy hová kell mennie, mi mindent kell betartania, mennyibe kerül a napi étkezés.

Marek először nem sokkal déli 12 óra után jelentkezett a számon. Azt mondták neki, hogy beregisztrálták őt, mint önkéntes kérvényező, és hamarosan megkapja az sms-t az instrukciókkal. A férfi 5 órát várakozott egy parkolóban, de az üzenet csak nem akart megérkezni.

Marek még kétszer próbálkozott, de az sms ezúttal sem jött meg. A férfi végül kénytelen volt az autójában tölteni az éjszakát. A belügyi szóvivő szerint nem tudni, hogy hol történhetett hiba, ugyanis állítása szerint a telefonhívást követően minden instrukciót elküldtek a férfinek.

Szombaton felhívták Mareket, de ő addigra már másként határozott: elment haza, a hozzátartozói pedig intéztek neki átmeneti lakhelyet egy hétvégi házban, ahol senkivel sem kerülhet kapcsolatba.


(noviny.sk)