Önként jelentkezett a rendőrségen a NAKA egykori igazgatója

2021. május 25. - 07:30 | Belföld

Branislav Zurian, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) volt igazgatója hétfőn reggel önként jelentkezett a rendőrségen, a kihallgatás után pedig szabadon engedték. Erről ő maga számolt be a közösségi oldalán.

Önként jelentkezett a rendőrségen a NAKA egykori igazgatója
Fotó: TASR

Zurian a bejegyzést az ismerőseivel osztotta meg, így az mások számára nem elérhető – hétfőn este azonban az így is kikerült az internetre.

„Mindig azt hittem, hogy erős ember vagyok, aki kiállja a tisztességes harcot. Ez a harc viszont nem volt tisztességes, és a győztes végkifejletig még hosszú út vár rám. Ma reggel (május 24. – a szerk. megj.) jelentkeztem a rendőrségen, ahol a nyomozók előtt vallomást tettem azokkal a tényekkel kapcsolatban, amelyekkel egy személy vallomása alapján hibáztatnak. A kihallgatás után szabadon engedtek“ – írta bejegyzésében Zurian.

A rendőrség pénteken reggel razziát tartott Zurian poprádi otthonában és pozsonyi szolgálati lakásán. Ő viszont akkor külföldön tartózkodott.

Zurian május 15-én távozott a pozíciójából és a rendőrségtől is.

Idén februárban Boris Beňa, a titkosszolgálat korábbi helyettes vezetője azt állította, hogy Zurian korábban beszámolt neki Ľudovít Makó NAKA-s megfigyeléséről. Zurian határozottan elutasította a vádat. Akkor elmondta, a feladatkörébe beletartozik a kapcsolattartás más partnerszervezetek képviselőivel, beleértve a titkosszolgálatokat is, de mindig betartotta a törvényeket és igyekezett küzdeni a bűncselekmények elkövetői ellen.

Beňa arról számolt be, hogy Zurian a találkozójukon megerősítette, hogy egy gyilkosság miatt eljárás indult a Pénzügyi Hatóság bűnügyi hivatalának volt vezetője, a rendőrséggel azóta már szintén együttműködő Makó ellen, és lehallgatják őt meg három másik személyt is. Beňa ezt a kérdést azért firtatta Zuriannál, mert Makó kérte meg erre.


(tvnoviny.sk)

Címkék: Branislav Zurian, NAKA