Önként távozik a NAKA igazgatója, akit Černák és a titkosszolgálat korábbi helyettes vezetője is bemártott

2021. május 11. - 13:48 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) igazgatója, Branislav Zurian a pozíciójából és a rendőrségtől is távozik – írja a Hospodárske noviny.

Önként távozik a NAKA igazgatója, akit Černák és a titkosszolgálat korábbi helyettes vezetője is bemártott
Fotó: TASR

A lap szerint Zurian kérte, hogy mentsék fel a pozíciójából. A kérelemmel, amelyet május 15-i érvényességgel nyújtott be, Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány is egyetért.

Zurian nem kívánta megmagyarázni a döntését, csupán annyit mondott, hogy így érzi helyesnek. „Egyszer minden véget ér, egyszer mindenki távozik, jelenleg pedig éppen így érzem” – mondta röviden a HN-nek.

A NAKA igazgatója márciusban viszont még úgy nyilatkozott a Denník N-nek, hogy nem szándékozik távozni a pozíciójából. Akkor úgy fogalmazott, becsületes rendőrnek érzi magát, aki a bűnüldözésnek szentelte az életét. Zuriant még Milan Lučanský nevezte ki a NAKA igazgatójának két évvel ezelőtt.

Idén februárban azonban Boris Beňa, a titkosszolgálat korábbi helyettes vezetője azt állította, hogy Branislav Zurian korábban beszámolt neki Ľudovít Makó NAKA-s megfigyeléséről. Zurian határozottan elutasította a vádat. Elmondta, a feladatkörébe beletartozik a kapcsolattartás más partnerszervezetek képviselőivel, beleértve a titkosszolgálatokat is, de mindig betartotta a törvényeket és igyekezett küzdeni a bűncselekmények elkövetői ellen.

A titkosszolgálat korábbi helyettes vezetője arról számolt be a Topky.sk információi szerint, hogy Zurian a találkozójukon megerősítette, hogy egy gyilkosság miatt eljárás indult a Pénzügyi Hatóság bűnügyi hivatalának volt vezetője, a rendőrséggel azóta már szintén együttműködő Makó ellen, és lehallgatják őt meg három másik személyt is. Beňa ezt a kérdést azért firtatta Zuriannál, mert Makó kérte meg erre.

"Egy kávézóban találkoztunk a belvárosban. Elmondta, hogy elkezdődött egy büntetőeljárás előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság ügyében, melyben Makót is gyanúsítottként kezelték és lehallgatták négy másik személlyel együtt" - állította vallomásában Beňa.

Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány akkor úgy döntött, egyelőre nem váltja le Zuriant. "Megmagyarázta a Beňával történt találkozásuk körülményeit, és arról is tájékoztatott, hogy büntető feljelentést is tett az ügyben" – mondta a rendőrkapitány, aki ugyanakkor még volt nem biztos, hogy meghozta a végleges döntést, mivel jelezte, megvárja az ügyben eljáró vizsgálótiszt munkájának eredményét.

Zurian a SME kérdésére nem tudta megmondani, miért mártaná be őt Beňa. Hozzátette, hogy talán arról van szó, hogy ilyen információkkal szeretne kijutni a börtönből, mivel nem volt rossz viszonyuk.

"Soha nem volt különösebben jó viszonyunk, amit a feljelentésembe is beleírtam. Ha nem lett volna kötelező találkoznunk, akkor biztosan nem találkozom vele" - jegyezte meg.

Zuriant ugyanakkor nemcsak egy bűnbánó extitkosszolga, de a szlovák alvilág egyik feje is bemártotta nemrég. Mikuláš Černák tavaly említette meg Zurian nevét egy levelében, melyben bocsánatkérést követelt Peter Pellegrini akkori miniszterelnöktől. Černák a levélben azt írta, hogy Zuriannak köze volt a Slivenský-gyilkosság kapcsán folytatott nyomozás befolyásolásához.

Ebben az ügyben a belügyminisztériumi felügyelőség járt el. A nyomozó végül február 18-án elutasította a köztisztviselői jogkörökkel való visszaélés gyanúját, és nem indított büntetőeljárást.


(HN/DenníkN/para)

Címkék: Branislav Zurian, NAKA